Guncelleme Tarihi: Eylul 01, 2022 12:52
Turkiye ’nin dunya ticaretinde lider olduğu fındıkta hasadını bitirip, kurutma işlemini tamamlayan ureticiler fındıklarını pazara indirmeye başladı. TMO fındık alımlarına 22 Ağustos tarihinde randevulu sistemle başlamasına rağmen fındığını kurutamayan Trabzonlu ureticiler, 1 Eylul itibari ile fındıklarını teslim etmeye başladı. TMO kent genelinde 5 noktada fındık alımlarına başlarken, randevu saatini bilmeyen ureticiler alım noktalarında kuyruklar oluşturdu.
'KAMERALI SİSTEM DE VAR'
Akcaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyuboğlu, “TMO Akcaabat ’taki alım noktasında işlemleri sabah itibari ile başlattı. Ureticiler daha onceden internet uzerinden oluşturdukları randevu ile buraya geldiler. Alım noktasının on tarafına bir kabin konuldu. Kameraları bir sistem de var, o sistemi ureticiler kabinden izliyorlar. Ureticiler iceride numune alımı, tartımı konusunda gozlem yapabiliyorlar. Kimsenin hakkı kimseye gecmiyor. TMO ’nun devreye girmesi fındık fiyatında istikrar oluşturdu. TMO devreye girmiş olmasaydı fındık 40 lira bandında olacaktı. Bizler de ziraat odaları olarak ureticilerin daha kaliteli fındık uretip daha cok verim sağlaması icin calışmalar yurutuyoruz. Randıman onemli. Randıman 1 artsa 1 lira yukarı fiyat cıkıyor. Bu milli bir urun randımanın fazla olması cok onemli” diye konuştu.
‘GECE 3 ’TE BURAYA GELİP YATAN VAR ’
Sabah erken saatlerde fındık alım noktasına geldiğini anlatan uretici Fatih Kantarcı, “Fındığımızı kuruttuk. İnternet ortamında oluşturulan sistemle randevularımızı aldık. Tabi randevu gunu alabiliyoruz. Hangi saatte fındığı teslim edeceğimiz belli değil. Ben sabah saat 6 ’da buraya geldim. Gece 3 ’te buraya gelip yatan var. Herkes ilk sırayı alıp bir an once fındığını teslim etmek istiyor. Hastanelerde olduğu gibi saati belli olan randevu sistemi olmalıydı” dedi.
Uretici Bilgehan Saka da “10 gun once randevu aldık. Fındığımızı sabah erken saatlerde buraya getirdik. Şimdi sıramızın gelmesini bekliyoruz. Fındığımız gecen yıla gore daha az randımanlı. TMO ’nun fındığı alması icin belli bir kriterleri var. Umarım fındığımızı alır. Sabah erken saatte gelmeme rağmen en son sıralardayım. Akşama kadar burada kalacağız sanırım” diye konuştu.
‘SİSTEMİ COK BEĞENDİM ’
Seyfullah Kantarcı ise, “Bu yıl havalar cok sıcak gitti. Biz de fındığımızı erken kuruttuk. Gecen yıl cok yağmur yağmıştı. Fındığı kurutmakta cok zorlanmıştık. Bu yıl branda acmadan fındık kuruttuk. Bir hafta once aldık randevuyu. 13 ’uncu sıradayım. Burada randıman belirlenirken ve tartım yapılırken butun işlemleri kameradan izleyebiliyoruz. Sistemi ben cok beğendim. Kimsenin hakkı kimseye gecmiyor” dedi.
Trabzon'da fındık kurudu, alım rotarlı başladı
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Trabzon'da fındık kurudu, alım rotarlı başladı
-
01-09-2022, 14:34:26