Guncelleme Tarihi: Eylul 01, 2022 10:50
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Ozer, 1- 9 Eylul'de Oğretmen Bilişim Ağı (OBA) uzerinden cevrim ici olarak gercekleştirilen mesleki calışma programının başlaması dolayısıyla video mesajla oğretmenlere hitap etti. Bakan Ozer, yeni bir eğitim- oğretim yılına başlamanın mutluluk ve heyecanı icinde olduğunu belirterek, "Okullarımızda bu yıl da yuz yuze yeni eğitim yılına başlamamızdan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Olağanustu şartlarda cocuklarımız icin gostermiş olduğunuz cabanın, verdiğiniz emeğin, yaptığınız fedakarlıkların milletce farkındayız. Bunun icin siz değerli oğretmenlerimize bir kez daha şukranlarımı sunuyorum" dedi.
'YASAL DUZENLEMENİN DİĞER BOYUTU, MESLEKİ EĞİTİMLER'
Oğretmenlerin guclu olmasında mesleki bilgi ve becerilerin yanında toplum icindeki statu ve ozluk haklarının da onemli olduğuna işaret eden Bakan Ozer, bu nedenle Bakanlık olarak oğretmenleri guclendirmek, niteliklerini geliştirmek, motivasyonlarını yukseltmek icin gerek mesleki gelişim gerekse kariyer boyutunda belirli duzenlemeler yaptıklarını soyledi. Ozer, ilk olarak Oğretmenlik Meslek Kanunu'nu cıkardıklarını ve 14 Şubat 2022'de yururluğe giren kanun ile oğretmenlerin Turk eğitim tarihinde ilk kez mustakil bir meslek kanununa kavuştuğunu anımsattı. Oğretmenliğin ozel bir ihtisas mesleği haline geldiğini belirten Ozer, oğretmenlerin mesleğe girişleri ve ilerlemelerine yonelik yasal bir zemin oluşturulduğunu kaydederek mesajına şoyle devam etti:
"Oğretmen, uzman oğretmen ve başoğretmenlikten oluşan kariyer sureci ile oğretmenlerimizin bilgilerinin yeni gelişmeler ışığında tazelenmesi, guncellenmesi, lisansustu eğitime teşvik edilmesi ve artan kıdemin yeni ozluk haklarıyla desteklenmesi hedeflendi. Meslek hayatında 10 yılını dolduran oğretmenlerimiz uzman oğretmen, uzman oğretmenlikte 10 yılını dolduran oğretmenlerimiz de başoğretmen olabilmektedir. Boylece oğretmenlerimiz, uzmanlık icin 180, başoğretmenlik icin ise 240 saatlik bir programı tamamlamakta, bu eğitimlerle bilgilerini guncellemekte ve eğitim sonunda yapılan değerlendirme ile kariyer basamaklarında ilerlemektedir. Bu ilerleme maaş artışı başta olmak uzere oğretmenlerimizin ozluk haklarında onemli iyileşmeler getirmektedir. Bu duzenlemelerin bir diğer boyutunu ise mesleki gelişim eğitimleri oluşturmaktadır."
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1,2 milyon oğretmeni ile devasa bir aile olduğuna işaret eden Ozer, "Her bir oğretmenimizin ihtiyacları, beklentileri, ilgi alanları doğal olarak birbirinden farklıdır. Merkezi ve belirli konulara yonelik bir eğitimle, bu ihtiyac ve beklentilere cevap vermenin ve tum oğretmenlerimizi bu bağlamda eğitime katmanın zorluğu ortadadır. Bu nedenle Hizmet İci Eğitim Yonetmeliği'ni yeniden ele aldık ve yeni yaklaşımları hayata gecirdik" diye konuştu.
Ozer, Oğretmen Bilişim Ağını (OBA) kurarak oğretmen ve yonetici eğitimlerini OBA uzerinden yayınlamaya başladıklarını soyledi. Gelen taleplerin dikkate alındığına, ilk kez okul temelli mesleki gelişim programının geliştirildiğine vurgu yapan Ozer, "Boylece oğretmenlerimiz, ihtiyac duyduğu eğitimi kendileri belirlemekte ve kendi okulunda, alanında uzman kişilerden bu eğitimi alma şansına kavuşmaktadır" dedi.
'OĞRETMEN GELİŞİRSE TOPLUM GELİŞİR'
"Bir diğer yaklaşımımız da mesleki gelişim topluluklarıdır" diyen Ozer, sozlerini şoyle surdurdu:
"Bu topluluklarda oğretmenlerin meslektaşları ve eğitim gorevlileri ile buluşması sağlanmakta ve birbirlerinden oğrenerek uygulamaya donuk becerilerinin geliştirildiği bir eğitim yaklaşımı sunulmaktadır. Yeni geliştirdiğimiz oğretmen- yonetici hareketlilik programı ise uygulama ve başarıları ile ornek teşkil eden okulların ziyaret edilerek uygulamaların yerinde gorulmesi ve diğer okullarımıza yaygınlaştırılmasını sağlayacaktır. Boylece iyi uygulamaların yaygınlaştırılması, okullar arasındaki başarı farkının azaltılması ve oğretmenler arasındaki iş birliğinin artırılması hedeflenmektedir. Sevgili oğretmenlerimiz, eğitimin liderleri sizlersiniz. Oğretmen gelişirse eğitim gelişir, toplum gelişir. Biz cocuklarımızın daha nitelikli bir eğitime kavuşması, geleceğimizin sağlam bir zeminde inşası ve sizlerin meslek hayatınızda daha mutlu ve başarılı olması icin mesleki beceriler ve ozluk hakları konusunda sizleri desteklemeye devam edeceğiz. 1-9 Eylul'de OBA platformunda yer alan ve zengin icerikten oluşan mesleki eğitim seminerlerinden herhangi birine, ulkemizin dort bir yanında ozveriyle gorev yapan siz değerli oğretmenlerimiz, isteğe bağlı olarak katılabileceklerdir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak, duzenlemiş olduğumuz mesleki eğitim seminerlerini ilk kez ozel oğretim kurumlarında gorev yapan oğretmenlerimizin de kullanımına acıyoruz. Bu duygu ve duşuncelerle tekrar okullarımıza ve sınıflarımıza 'hoş geldiniz' diyor, yeni eğitim oğretim yılında hepinize başarılar diliyorum."
Bakan Ozer: Mesleki eğitim seminerlerini ozeldeki oğretmenlerimize de acıyoruz
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Bakan Ozer: Mesleki eğitim seminerlerini ozeldeki oğretmenlerimize de acıyoruz
-
01-09-2022, 11:25:16