Guncelleme Tarihi: Eylul 01, 2022 07:15
Albumun ismi neden “Assolist II Meşk-i Muren”?
- Album calışması sırasında şarkılara hazırlanırken aslında en buyuk oğretmenim Zeki Muren oldu. Ruyalarımı ziyaret etti. Album surecinde gorduğum ruyalarda şarkıları birlikte soyledik. O yuzden de bu albumun ismi “Meşk-i Muren”. Şarkıları onunla meşk ettim.
Zeki Muren ’in hayatı ve sanat yaşamı ile ilgili sizi en cok etkileyen noktalar neler?
- Komple bir sanatcı olması ve bir sanatcı gibi yaşaması. Bircok sahne kostumunun desenini ve uzerindeki işlemelerin cizimlerini kendisi yapmış.
Bu kostumlere Nefti Geceler, Aşkın Dolandı Boynuma, Kuğuların Sohbeti, Sevda Akvaryumu gibi isimler vermiş. Zeki Muren, başarılı yorumculuk ve oyunculuk kariyerinin yanı sıra desen tasarımı bolumundeki yuksek eğitimini de tamamlamış bir sanatcı.
Oğrencilik yıllarından itibaren gerek desenlerini, gerekse resimlerini sergilemiş. Bu kadar cok yonlu, calışkan, araştırmacı her anlamda yetenekli olmasından dolayı kendisinin buyuk bir star olmasına şaşırmamak lazım.
Peki, Efruze yorumculuğu ile Zeki Muren bestelerine neler kattı?
- Opera kokenli bir şarkıcı olarak Zeki Muren okulundan cok şey oğrendim. Kendisi sesini cok iyi kullanan bir yorumcu olduğu icin onun yorumunun uzerine bu şarkıları icra etmek uzun bir calışma sureciydi.
Eserler o kadar guzel yazılmış ve kendisi tarafından o kadar guzel seslendirilmiş ki... Bunun ustune bir yorum yaparken oncelikle yazılana sadık kalmaya calıştım.
Sonrasında tum konservatuvar gecmişimin bana kattığı renkleri bu albumde dinleyicilerimle buluşturmaya calıştım.
Amerika ’da doğsaydı dunyaca tanınırdı
◊ Zeki Muren dunya muziği icinde nerede duruyor?
- Zeki Muren dunya standartlarında şarkı soyleyen bir isimdi. Bence Amerika ya da Avrupa ’da doğmuş olsaydı tum dunyanın tanığı bir yıldız olurdu. Maalesef yaşadığı donemin koşullarından dolayı şu an değeri kadar tanındığını duşunmuyorum. Amerikalı editor Cara Giaimo, Zeki Muren hakkında yazdığı yazısında şunları demişti: “Prince ve David Bowie gibi isimlerin daha esamesi bile okunmazken, Zeki Muren vardı.”
◊ Zeki Muren ’in yaşadığı donemler muzikal anlamda ikonik bir isim haline gelebilmek daha mı kolaydı? Gunumuzde neden boyle isimler cıkmıyor?
- Kendisinin yaşadığı donemde sanata ve sanatcıya ulaşmak gunumuz kadar kolay değildi. Bu yuzden de cıkan bir değer kolay tuketilmiyordu.
Kendisinin ikonik olması da tesaduf değildi. Zeki Muren, en zirvede olduğu yıllarda dahi her konserinde, roportajında ve ozel hayatında kıyafetlerine her zaman ekstra ozen gosterip sevenlerinin karşısına her zaman gercek bir star olarak cıkmıştır.
Gunumuzde populer kultur ve sosyal medyada her şeye kolay ulaşılıyor. 2 şarkı yapan kendini sanatcı zannediyor.
Şarkılarında aşkın derinliklerine daldım
◊ Zeki Muren şarkılarında aşkı nasıl anlatıyor?
- “Meşk-i Muren” albumunu yapmaya karar verdikten sonra acıkcası en zor surec şarkı secimiydi. Albumde Zeki Muren bestelerine daha fazla ağırlık vermek istedim. 350 ’ye yakın birbirinden guzel ve değerli eser arasından secim yapmak cok vakit alan bir o kadar da keyifli bir surecti. Tum bu surecte butun bestelerini dinleme şansım oldu.
Tum şarkılarında aşkın tum derinliklerine dalıp gittim. Yaşadığı donemi hayallerimde bir sinema filmi gibi canlandırmak cok eğlenceliydi.
Şarkı secimi yaptıktan sonra eserleri icra etmek hic kolay olmadı. Şarkıcı olarak cok ustun bir sese sahip olduğu icin eserlerini yorumlamak benim icin cok uzun bir calışma maratonuydu.