Guncelleme Tarihi: Eylul 01, 2022 07:00
Denetimler hakkında bilgi veren Gumruk ve Dış Ticaret Bolge Muduru Yardımcısı Cengiz Ustunel, “Her eğitim-oğretim yılından once olduğu gibi, 2022-2023 eğitim yılı oncesinde bakanlığımızca, vatandaşların okul alışverişlerinde guvenle alışveriş yapmaları icin bakanlığımız denetim yapmaktadır. Yapılan denetimlerde ‘Guvensiz urunlere sıfır tolerans ’ ilkesi ile hareket edilmekte. Hassas tuketici grubu olarak gorduğumuz cocukların sağlığının riske edilmemesi icin riskli urunler tespit edilmektedir. Neleri denetlemekteyiz diye soracak olursanız kırtasiye urunleri, okul kıyafetleri, cocuk ayakkabıları, cocuk cantaları gibi urunleri denetlemekteyiz. Ozellikle imalatcıların ve ithalatcıların yoğun olduğu illerdedenetimler yapmaktayız. Bakanlığımız ticaret denetmenleri riskli gorduğu urunlerden numuneler alarak, fiziksel ve kimyasal testler yapmak uzere akredite laboratuvarlara sevk etmektedir. Akredite laboratuvarlarda ise bu urunlere ceşitli kimyasal ve fiziksel testler uygulanmaktadır. Fiziksel olarak yaptığımız testlerde ise ozellikle 3 yaş altındaki cocuklarımızın sağlıklarını riske etmemek icin kucuk parca bulundurup bulundurmadığı kontrol edilmektedir. Tekstil ve ayakkabı urunlerinde ise bağcıkların ve kordonların standartlara uygun olup olmadığı kontrol edilir” dedi.
‘ŞİKÂYET EDİN ’
Vatandaşlara uyarılarda bulunan Ustunel, “Tuketicilerimiz aldığı urunlerde ambalajlarındaki uyarı ve işaretleri dikkatlice okumalılar. Kullanım kılavuzuna uygun olarak kullanmalıdırlar. Kırtasiye urunlerinde vatandaşlarımızın imalatcının ve ithalatcının adı ve acık adresi olan urunleri tercih etmesi gerekmektedir. İmalatcının ve ithalatcının acık adresi, adı, markası, modeli ve Turkce kullanım uyarıları olmayanları satın almamaları gerekir. Ayrıca oyuncak gorumlu veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiyelerde mutlaka uzerindeki yaş uyarılarına uyarak kullanmalılardır. Kuru boyalar, pastel boyalar, parmak boyalarda mutlaka “CE” işaretinin olup olmadığını kontrol etmeleri gereklidir. Vatandaşlarımız urunleri guvensiz buluyorsa veya duşunuyorsa bakanlığımızın “Alo tuketici hattı 175”, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), E-Devlet ve bakanlığımızın internet sitesinden şikayette bulunabilir” dedi.
Kırtasiye urunlerine sıkı denetim başladı
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Kırtasiye urunlerine sıkı denetim başladı
-
01-09-2022, 07:22:03