Guncelleme Tarihi: Eylul 01, 2022 07:00
MOĞOLİSTAN ’da yaşayan aile hekimi Nemekhjargal Nyamjav (28) 2 yıl once goğsunde bir ağrı hissetti. Genc hekimde, kırsal kesimde yaşayanlarda sıkca gorulen ve hayvanlardan gecen ‘kist hidatik ’ olduğu anlaşıldı. Ancak nadir olan durum, canlı parazitlerle dolu kistin kalbe yerleşmiş olmasıydı. Kritik bir operasyon gecirmesi gereken ve bu ameliyatı ulkesinde olamayacağını anlayan Dr. Nyamjav, kendisi gibi Moğol olan ve Turkiye ’de kardiyolog olarak calışan Dr. Ulaankhuu Batgerel ile iletişime gecti.
‘TURK HEKİMLERE MUTEŞEKKİRİM ’
Tedavi icin İstanbul ’a gelen Dr. Nyamjav, Acıbadem Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fuat Bilgen tarafından ameliyat edildi. Sağlığına kavuştuktan sonra Turk doktorlara teşekkur ederek ulkesine donen Moğol hekim, yaşadıklarını şu sozlerle anlattı: “Doktor olmama rağmen yaşadığım bu sıkıntıların nedeninin kalbime yerleşen ‘kist hidatik ’ olabileceğini hic duşunmemiştim. Karaciğer ve akciğerde duymuştum ama kalpte olması beni gercekten de cok şaşırttı. Bu ameliyatın cok riskli olduğunu ve Moğolistan ’da yapılamayacağını oğrendiğimde de hızlı bir şekilde araştırma işine girdim. Bir arkadaşım Turkiye ’de kardiyolog olan Dr. Ulaankhuu Batgerel ile iletişime gecmemi sağladı. Onden tahlillerimi gonderdim ve kendisinden goruş aldım. Sonrasında da İstanbul ’a geldik. Kalbimdeki saatli bombadan kurtulduğum icin cok mutluyum.”
MESLEK HAYATIMDA GORDUĞUM 3. VAKA
Operasyonu gercekleştiren Acıbadem Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fuat Bilgen, şu bilgileri verdi: “Hastamızın kisti, kalbin sol karıncığına yerleşmişti. Kalp, ortalama dakikada 70, gunde 100 bin kez kasılarak icindeki kanı vucudumuza pompalar. Dolayısıyla bu kadar cok hareket eden organda bulunan bu kistin, kalbin surekli kasılması nedeniyle patlama ihtimali cok yuksektir. Kistin patlaması ise ciddi bir hayati risk yaratır. Bunun nedeni de icinde canlı ve zararlı parazitlerin bulunması. Patladığında parazitler vucuda yayılır, buyuk bir alerjik reaksiyon gosteren hasta, anaflatik şok dediğimiz bir durumla hayatını ani şekilde kaybedebilir. Bu kistin ameliyat sırasında da patlama riski vardı. Bu nedenle ameliyat sırasında once bu parazitleri ozel bir madde ile oldurduk, ardından kisti bulunduğu yerden cıkardık. Cok şukur ki ameliyatı başarılı bir şekilde tamamladık. 37 yıllık meslek hayatımda boyle bir vaka ile 3. kez karşılaştım.”
KİST HİDATİK NEDİR?
Kopek, kurt ve tilki gibi et yiyen hayvanların ince bağırsaklarında yaşayan parazitler, dışkı yoluyla cevreye yayılıyor. İnsanlar da bu parazit yumurtalarını ciğ tuketilen ve iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerle kirli icme sularından vucuduna alabiliyor. Bağırsaklardan yola cıkan bu parazit, coğu zaman karaciğer ya da akciğerde yerleşip kist oluşumuna neden oluyor. Cok nadir olarak da kalp ya da beyne yerleşebiliyor. Tedavide gec kalınması durumunda ani olumlere neden olabiliyor.