Guncelleme Tarihi: Eylul 01, 2022 07:00
KUBRA Ozturk Orenli ve Mustafa Yılmaz ’ın yolu, 90 ’lı yılların sonunda ilkokul oğrencisiyken Ankara ’nın Mamak ilcesinde kesişti. Satranc hocası merhum İslam Osmanlı, 1999 ’da Kayaş Sakarya İlkoğretim Okulu ’na gelerek oğretmenlere Gaziosmanpaşa Rotary Kulubu ’nun desteğiyle satranc eğitim merkezi actıklarını soyledi ve oğrencileri buraya gondermelerini istedi.
MAHALLE ARKADAŞLARI
Uc odalı prefabrik bir konteynerde acılan satranc eğitim merkezine 70 oğrenci geldi. O oğrencilerin arasında Kubra Ozturk Orenli ve Mustafa Yılmaz da vardı. İlkokul yıllarında satrancla tanışan ve yuzlerce şampiyonluk kazanan bu iki isim yıllar sonra birlikte Milli Satranc Takımı ’na girdi, Turk satrancının da ‘buyukusta ’ları oldu. Gokturk Satranc Kulubu ’nun sporcuları olarak da kariyerlerine devam eden Orenli ve Yılmaz, başarı hikÂyelerini Hurriyet ’e anlattı.
ile Ahmet ilkokul yıllarındaki bir turnuvada...‘KUMAR MI BU ’ DİYE KIZDILAR
Kubra Ozturk Orenli (31): “1999 ’da 8 yaşımdayken ilkokul ikinci sınıfta satrancla tanıştım. Ailemde kimse satranc bilmiyordu. Oğretmenim tavsiye etti, evime cok yakındı. İlk başta cok yadırgandı. Rahmetli hocamız İslam Osmanlı, Bulgaristan gocmeniydi. Sacları uzundu ve mahallede kabul gormuyordu. Satranc icin ‘Kumar oyunu ’ dendi. Butun mahalle başta sırt cevirdi ama baktılar ki cok guzel şeyler cıkıyor, sonra kabullenilmeye başlandı. Satrancta bir senemi doldurmadan kendimi dunya yaş gruplarında buldum. Ankara ve Turkiye şampiyonasına katılmadan, doğrudan İspanya ’ya gittim. Bir anda kendimi Kayaş ’tan İspanya ’da buldum. İslam hoca, aileme, ‘Bana guvenin, bu kızda bir şeyler goruyorum ’ demiş. Ailem de o cesaretle destekledi, hocam dediğini de yaptı. 2006-2007 yıllarında ust uste 16 yaş altında 2 defa Avrupa şampiyonu oldum. Turkiye ’de yaş gruplarında neredeyse her sene birinciliği elde ettim. 2008 ’de dunya gencler ikincisi oldum. Dunya birinciliğini paylaşıp averajda dorduncu oldum. Evlendim, bebeğim oldu. Ama annelik benim icin bir engel değil.”
Yılmaz, 16 yaşında bir turnuvada...HEDEFİM İLK 100 ’E GİRMEK
Mustafa Yılmaz (30): “Babam fizik oğretmeniydi, tayini Ankara ’ya cıktı. O yıllarda ev almak istiyorlar ancak maddi durum Mamak Kayaş ’taki yere yetiyor. Cok cevresini sevmeseler de oradan borc harc evi alıyorlar. İslam hoca satranc eğitim merkezi icin okula gelip başarılı oğrencileri davet ediyor. Benim ablam da iyi bir satranccıydı, sonra bıraktı. Ablamdan uc ay sonra da ben satranca başladım. 1999 ’da, ilkokul 1 ’de oynadım ilk kez. Kubra ile o yıllarda kulup icinde hep rekabet halindeydik. Ben erkeklerde o kadınlarda o donemin yıldızı bizlerdik. Satranca cok eğlenerek gidiyorduk. 8 yaşındayken ilk oynadığım turnuvada kendi yaş grubumda Ankara birincisi oldum. 10 yaşında Avrupa ucuncusu oldum. 11 yaşında buyuklerde Ankara şampiyonu oldum. 16 yaşında A Milli Takım ’a girdim. İlk olimpiyatımı 2008 ’de Dresden ’de oynadım. 20 yaşımda buyukusta oldum. Son olarak Hindistan ’da 7. olimpiyatımı oynadım, ulkemizi temsil ettim. Hedefim dunyada ilk 100 ’e girmek.”
‘BUYUKUSTA ’ UNVANI NEDİR?
Buyukusta, cok guclu satranc oyuncularına FIDE tarafından verilen bir unvan. Dunya şampiyonluğu bir yana bırakılırsa buyukusta, bir satranc oyuncusunun erişebileceği en yuksek onur olarak kabul ediliyor. Kazanıldığı andan itibaren yaşam boyu gecerli oluyor. Bobby Fischer, Boris Spassky, Garry Kasparov ve Anatoly Karpov tarihin en bilinen buyukustaları...
'Bizim semt'in Kasparovları: Mamak'tan cıktılar, buyukusta oldular
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- 'Bizim semt'in Kasparovları: Mamak'tan cıktılar, buyukusta oldular
-
01-09-2022, 07:19:46