Guncelleme Tarihi: Ağustos 31, 2022 10:09
Joseph Henney ve WallyGator "ayrılmaz ikili" sozunun hakkını veren ki cok iyi dost. Marketten parka her yere beraber gidiyorlar. Birbirlerini kucaklamaktan ve beraber oğle uykusuna yatmaktan cok keyif alıyorlar. "Şaşılacak ne var bunda?" dediğinizi duyar gibiyiz. Haklısınız, WallyGator'ın bir timsah olması dışında pek bir şey yok.
ABD'nin Pennsylvania eyaletinin Jonestown şehrinde yaşayan 69 yaşındaki Henney, yakın dostunu "Cok iyi huyludur" sozleriyle tanımladı ve ekledi: "Burnunu size doğru dondurduğu zaman bilin ki opucuk bekliyor."
İkili gunlerini coğu zaman bir koltukta yayılıp televizyon izleyerek geciriyor. Bazen Henney, WallyGator'ı pazara goturuyor. Wally fazlasıyla dost canlısı olduğundan pazarda karşılaştığı diğer insanlar da kendisine sarılsın istiyor. Tabii 32 kilo ağırlığında jilet gibi keskin dişlere sahip bir surungenle kucaklaşmak herkesin harcı değil ama olsun...
OZELLİKLE TIKTOK'TA COK POPULER
Cevresindekilerin "Joie" diye cağırdığı Henney, gectiğimiz gunlerde Washington Post'a yaptığı acıklamada, "Wally kesinlikle sıradan bir timsah değil" dedi ve yaşadığı yerdeki bircok kişinin 7 yaşında ve 167 santimetre boyundaki bu yakışıklıyı tanıdığını soyledi.
Gercekten de Wally bircoğumuzdan daha populer: 31 Ağustos itibarıyla TikTok'ta 74 bin Instagram'da ise 7700 takipcisi var.
Ustelik gecen hafta Henney'le birlikte Philadelphia'da bulunan Love Park'a gidince, yerel basının da gundemi oldu.
Henney, "Wally cok ozel bir timsah. Ama timsah sahiplenmek herkese tavsiye edebileceğim bir şey değil. Eğer ne yaptığınızı bilmiyorsanız ısırılacağınız kesin" diye konuştu.
YEDİ YILDIR BERABERLER
Henney, WallyGator'la olan sıra dışı dostluğunun 2015 yılında başladığını soyledi.
O yıl Florida'da yaşayan bir arkadaşı Henney'i arayıp "Orlando'da bir golette birkac tane timsah buldum, sen almak ister misin?" diye sordu.
Marangozlukla uğraşan Henney'nin bu konuda bir eğitimi yoktu ama gecmişte de bircok surungenin bakımını ustlenmiş olduğundan tecrubesi vardı. 30 yıl boyunca bircok istenmeyen timsahın, yılanın ve iguananın vahşi yaşam parklarında yeni bir hayata kavuşmasına aracılık etmişti.
Hayatını kurtardığı surungenleri evinde bu iş icin satın aldığı ozel kafeslerde tuttuğunu belirten Henney, "Uygun bir hayvanat bahcesi ya da barınak bulduğumda da goturup yeni evlerine teslim ediyorum" diye konuştu.
Timsahlar, dinozorlar cağından gunumuze kadar değişmeden ulaşabilmiş az sayıdaki hayvandan biri. Bizim gibi solunum yapıyor ve coğu zaman tatlı sularda yaşıyorlar. Ancak hayatta kalmak icin derilerinin surekli ıslak olmasına ihtiyac duymuyorlar.
BUYUYUNCE SOKAĞA ATILAN TİMSAHLARI KURTARIYOR
ABD'de bircok eyalette yasak olsa da Henney'nin yaşadığı Pennsylvania'nın yasalarına gore evde timsah beslemek serbest. Bu nedenle bircok kişi "Nasılsa bakarım" deyip yavru timsah sahipleniyor. Ancak yetişkinliğe erişen timsahlar buyuduklerinde bakımları zorlaşıyor. Bu aşamada evden atılan timsahların yardımına da Henney koşuyor.
Henney, Florida'daki arkadaşına uc yavru timsahın bakımını ustlenebileceğini soyledi. Timsahlardan ikisini kısa sure sonra New York ve New Jersey'deki surungen barınaklarına yollayan Henney, o sırada 14 aylık olan WallyGator'dan ayrılmak istemedi.
"Aramızda bir bağ kurulmuştu ve onu sahiplenmekte kararlıydım" diyen Henney şoyle devam etti:
"Ev hayvanı olarak timsah sahiplenen bircok kişinin yaşadığı en onemli sorun, bu birlikteliğin cok uzun sureceğini bilmiyor olmak. Timsahlar bu şekilde 80 yıl hatta daha bile fazla yaşayabiliyor."
Henney, timsahların ev hayvanları olarak sahiplenilmesinin cok yaygın olmadığını, ancak duşunduğumuz kadar da nadir olmadığını belirtti ve ekledi:
"Timsahları, boyları 90 santimetreyi gectikten sonra kimse istemiyor. Cunku ısırma ihtimalleri var ve başa cıkılmaları cok zor oluyor."
TEHLİKELİ OLABİLECEK HAYVANLAR
Vahşi yaşam uzmanları da aynı goruşte: Bir ev hayvanı olarak timsah sahiplenmek cok iyi bir fikir değil. Zira timsah saldırıları olumle bile sonuclanabiliyor. Orneğin Temmuz ayında Florida'da 80 yaşında bir kadın bir golf sahasındaki golete duşup iki timsahın saldırısına uğradı ve korkunc bir bicimde can verdi.
Los Angeles'ta bulunan California State Universitesi'nde herpetoloji ve evrimsel gelişme biyolojisi uzmanı olan Raul Diaz, "Bir timsah ısırdığında cenesinin uyguladığı basınc kuvveti oldukca yuksektir. Ustelik kuyrukları da carptıkları kişileri devirebilecek kadar gucludur" dedi.
Timsahların, diğer canlıların kendilerini yemek istediğine inanan avcı turler olduğunu da hatırlatan Diaz, "Bu nedenle cok kucuk yaştan itibaren savunmacı bir doğaları vardır" diye konuştu.
Diaz, "Timsah bakımı soz konusu olduğunda Henney'nin bir istisna olduğunu duşunuyorum. Cok iyi bir iş cıkarmış. Ama bircok insan bir timsahın bakımına adanacak kadar cok zamana sahip değil" ifadelerini kullandı.
Washington'a bulunan Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahcesi ve Koruma Biyolojisi Enstitusu'nun herpetoloji bolumunde kurator yardımcısı olan Matt Evans ise buyuk surungenlerin bakımını ustlenecek kişilerin mutlaka eğitimli olması gerektiğine dikkat cekti.
Bu canlıların ozel besinlere, altında saklanabilecekleri kutuklere ve canlı bitkilere ya da surekli akan veya puskuren suya ihtiyac duyduğunu belirten Evans, "Timsahlarla vakit gecirmek istiyorsanız bulunduğunuz yerdeki hayvanat bahcesinde veya doğa merkezinde gonullu olarak calışabilir ya da vatandaş bilimi calışmaları yapabilirsiniz" dedi.
EN SEVDİĞİ YEMEK PEYNİRLİ PATLAMIŞ MISIR
Henney ise timsahlarla ilgilendiği yıllar boyunca tedbiri asla elden bırakmadığını ve daha WallyGator'la tanıştığı ilk gun bu timsahın farklı olduğunu hissettiğini belitti.
O sırada yarım metre boyunda olan Wally'nin kendisini kucağına aldığında ya da beslediğine ısırmamasına şaşırdığını belirten Henney, "Canlı fare yerine peynirli patlamış mısır yemek istiyordu. Bunun cok tuhaf olduğunu duşundum ama yine de tedbirli davranıyordum" dedi.
Zaman icinde WallyGator'ın yanında kendini guvende hissetmeye başladığını da ifade eden Henney, "O noktada Wally'i kafesine koymayı bıraktım" ifadelerini kullandı.
Henney şoyle devam etti: "Yıllardır timsahlarla ilgileniyorum ve onları okumayı oğrendim. Bir timsah durup dururken size saldırmaz. Ben her zaman dikkatli davranıyorum ama artık Wally'nin evin icinde serbest dolaşmasına izin vermekte bir sakınca gormuyorum."
Serbest kaldıktan kısa sure sonra Wally'nin meraklı bir kopek yavrusu misali evin icinde peşinde dolanmaya başladığını, sevgisini fiziksel yakınlıkla ve uysallıkla gosterdiğini vurgulayan Henney, "Kucağa alınmak cok hoşuna gidiyordu. 'Vaaayy... Bu gercekten cok dost canlısı bir timsahmış' dediğimi hatırlıyorum" dedi.
ZOR ZAMANLARINDA HENNEY'E YARDIMCI OLDU
Ancak Henney ve Wally arasındaki asıl bağ 2017 yılında kuruldu. Henney, ailesinden birkac kişinin peş peşe hayatını kaybettiği bu donemde derin bir yas surecine girmiş olduğunu belirterek, "Depresyondaydım ve WallyGator beni neşelendirmek icin sacma sapan şeyler yapmaya başlamıştı. Mesela kanepede uzanmış yatarken uzerimdeki battaniyeyi tutup yere cekiyordu" dedi.
Kısa sure icinde WallyGator da kanepede Henney'nin yanındaki yerini aldı. Battaniyeleri calmanın yanı sıra en sevdiği şeylerden biri Henney'nin yanına uzanıp "Gator Boys" (Timsah Cocukları) isimli televizyon programını izlemek. Bunun dışında oturma odasının ortasında bulunan taşınabilir havuzunda vakit gecirmek ve Henney'le birlikte bir komşularının yuzme havuzunda serinlemek de Wally'nin favori boş zaman aktiviteleri arasında.
Henney, WallyGator'ın kendisine zor zamanlarda destek olmaya devam ettiğini de soyledi. Yakın zamanda prostat kanseri teşhisi alan ve haftalarca radyasyon tedavisi goren Henney, seanslara giderken de pullu dostunu yanından ayırmadı.
KİMLİK KARTI DA VAR
Henney, "Birkac yıl once doktoruma WallyGator'ın yaptığı antikalıklarla depresyonu yenmemde cok buyuk bir rol oynadığını anlatıyordum. Bunu duyunca bana inanılmaz bir şey onerdi" dedi. Doktorun onerdiği şey WallyGator'ı "duygusal destek hayvanı" olarak kaydettirmekti.
Henney, doktora, "Siz delirdiniz herhalde... Timsahlar dunyanın en korkulan hayvanlarının başında gelir" dese de o akşam eve giderken elinde WallyGator'ın duygusal destek hayvanı olabileceğini belirten bir rapor tutuyordu.
Doktorunun yureklendirmesiyle başvuruyu gercekleştiren Henney kısa surede onay aldı. Henney'e WallyGator'ın kimlik kartının yanında timsahlara uygun bir tasma seti de verildi. Henney, "Sertifikasını her yıl yenilemesi gerekiyor" diye konuştu. Henney cevresindeki insanların timsahının duygusal destek hayvanı ilan edilmesiyle ufak bir şaşkınlık yaşadığını da sozlerine ekledi.
Duygusal destek hayvanları kişilerin yaşadığı psikiyatrik engelleri atlatmalarına yardım eden hayvanlara deniyor. Ancak bunları orneğin gorme engellilere yardım eden kopekler gibi servis hayvanlarıyla karıştırmamak gerek. Duygusal destek hayvanları coğunlukla kedi ya da kopek olsa da eşekten tavuskuşuna her tur olabiliyor. Bircok araştırma da bu hayvanların sağladığı dostluğun ve duygusal desteğin, psikiyatrik sorunların cozumunde yardımcı olduğuna işaret ediyor.
AMERİKA'NIN EN SEVİLENİ OLABİLECEK Mİ?
Henney ve WallyGator'ın onunde bugun yeni bir sınav var: Amerika'nın En Sevilen Ev Hayvanı yarışması. Bu yarışma her yıl yapılıyor. Gecmişte kedilerin ve kopeklerin katılımına acık olan yarışmanın kapsamı bu yıl tum turleri kapsayacak şekilde genişletildi. Kazanan hayvanı 10 bin dolarlık bir odul bekliyor. 27 Ekim'e kadar oy verilebiliyor.
Henney son donemde Wally'i havuz partilerine, Amerikan futbolu maclarına, okullara ve yaz kamplarına goturerek, timsahlar hakkında toplumsal bilinci artıracak sunumlar yapıyor. Wally'nin bu ortamlara ağzında koruyucu maske olmadan girdiğini belirten Henney, "Ama hic kimseyi ısırmadı" diye konuştu ve ekledi:
"Onu bir yere goturmeden once mutlaka izin alıyorum. Bu bir timsah soz konusu olduğunda cok onemli. Mesela asla ucağa bindirmem. Bir keresinde otobuse bindi. O kadarı yeter ona. Bazı insanlar timsahlardan korkuyor. Kimseyi urkutmek istemem."
BELEDİYE BAŞKANINI BİLE ZİYARET ETTİ
York şehrinin belediye başkanı Michael Helfrich urkenlerden değil. Tam da bu nedenle birkac ay once WallyGator, Başkan Helfrich'i makamında ziyaret etme şansı yakaladı.
York'taki bir yaşlılar evinin sakinleri de kırmızı destek hayvanı ceketiyle koridorlarda dolaşan Wally'i gormekten cok memnun oldu.
Henney, "WallyGator burayı birkac defa ziyaret etti. Evin sakinleri onu okşayıp sorular sorma konusunda cok hevesliydi. En cesur olanları Wally'i kucaklarına bile almak istedi" dedi.
Yaşlılar evinin sorumlularından Hannah Tedesco ise, "Derisine dokununca elinize soğuk gibi geliyor ama WallyGator benim bugune kadar gorduğum en sakin karaktere sahip. Onu ilk gorduğumde aklım durdu. İnsan tasmanın ucunda gezen bir timsahla her gun karşılaşmıyor" diye konuştu.
HENNEY'DEN SONRA WALLY'E NE OLACAK?
WallyGator halen buyume cağında, onumuzdeki yıllarda ağırlığı daha da artacak. Henney, Wally'nin her uc gunde bir, birkac tavuk budu, olu fare ve peynirli patlamış mısır yediğini soyledi.
Wally'nin kendisinden fazla yaşayacağını on gormenin cok da zor olmadığını da sozlerine ekleyen Henney, "Bir arkadaşımdan WallyGator'ın kalan yıllarını konfor icinde gecirmesini sağlamasını rica ettim. Ama umuyorum daha uzun sure birlikte oluruz. Ozellikle sıcak yaz aylarında serin serin sarılıp uyumak cok guzel oluyor" ifadelerini kullandı.