Facebook zaman tuneli ile buyuk bir cağ atlamıştı. Ardından yaşanan olaylar ise populerliğini kaybetmesine sebep oldu. Peki, Facebook yeni tasarıma gecme hamlesiyle biraz olsun eski gunlere donebilecek mi? Ayrıca bu tasarımda neler değişti? Kullanıcıları neler bekliyor? Gozlemlerimi sizinle bu yazıda paylaştım…
Oncelikle bende bir coğunuz gibi artık aktif bir Facebook kullanıcısı değilim. Peki, kullanmıyorsan sanane yeni tasarımından diyebilirsiniz. Ama gerek iş gerek anlık konular olsun yine girip cıkıyoruz bu sosyal medya platformuna. O yuzden bu şekilde bir kokluğu değişikliği yani Facebook yeni tasarıma gecme işlemini gundemimize almamızda herhangi bir problem gorunmemesi lazım.
Facebook Yeni Tasarıma Gecme
Oncelikle ben Facebook ’un bu tasarımına gecmek icin herhangi bir caba harcamadım. Cunku Facebook kademeli olarak tum kullanıcıları bu tasarıma gecirecek. Fakat uzun yıllardır bu platformda olduğum icin beta surumunu test etme fırsatı buldum. Bu surumde neler mi var? Onlara da değineceğim sabırsızlanmayın. 2019 yılının sonlarına doğru ortaya cıkan bu tasarım acıkcası beni biraz zorladı. Alışmadık g*tte don durmuyor haliyle.

Yukarı gorduğunuz gibi yeni tasarımda aydınlık ve karanlık olarak 2 mod bulunuyor. Twitter ’ın ardından Facebook ’da kullanıcıların sıkca dile getirdiği karanlık modu yeni tasarımda yapmış. Eski tasarımda daha geniş bir zaman tuneli varken, artık sayfanın ortasında ve mobil gorunum kadar bir alanda paylaşımları gorebiliyoruz.
Ust kısmı ise Ana Sayfa, Watch (Videolar), Marketplace (Alışveriş), Gruplar ve Oyun olarak ayırmış.
Buradan acıkca gorunuyor ki Facebook artık kullanıcıları sadece sayfaların paylaşımlarına bağlı kalmamalarını istemiş. Cunku Facebook ’un bu durumu gercekten sıkıcı hale gelmişti. Hep aynı, hep aynı… Şimdi alışveriş kısmıyla letgo ’ya benzer bir durum bizi karşılıyor

Bir yandan alışveriş yapmayı oğutleyen yeni Facebook tasarımı, bir yandan da sitede kalma oranını arttırmak icin videolar kısmı olan Watch bolumunu ust menuye yerleştirmiş. Artık sırayla birbirinden bağımsız ve ilgi cekici videoları izleyebilir ve Facebook ’da eskisi gibi saatler gecirebilirsiniz. (tabi yersen)

Facebook yeni tasarıma gecme işleminin ardından tum iconlar, gorseller daha buyuk, boyle goze sokarcasına bir boyuta getirilmiş. Tabi ki bundan sayfalar da nasibini almış. Artık neredeyse kişisel bir internet sitesi boyutunda sayfalarla karşılaşıyoruz.

Facebook Yeni Tasarıma Nasıl Gecilir?
En başta da soylediğim gibi ben bunu isteyerek yapmadım. Onlar ana sayfama beta surumu dene diye bir popup cıkarttı bende tıkladım. Sizde de aynı şekilde olacaktır. Facebook masaustundeyken sağ ustte bulunan aşağı ok iconuna tıklayıp ayarların altında “Facebook Beta ’yı Gor” alanını bulabilirseniz ne mutlu size. Bende şuan orada konumlanmış gorunuyor. Zaten aynı alanı kullanarak eski tasarıma tekrar donebilirsiniz korkmayın. Ben yarım gun işim gereği kullandım ve acıkcası beğenemedim. Beta olduğu icin eksikleri var tabi ki.

Facebook Yeni Tasarıma Gecme
Facebook ’un bu guncellemeyi yapmasındaki asıl amac, tıpkı mobildeki gibi akıcı bir kullanım sunmak. Hala tırmalıyor olmalarına hak veriyorum. Sonucta Facebook cok dev bir platform ve şirket. Bu şekilde bir duşuşu onlar bile hayal etmedi. Şimdi hala deniyorlar. Facebook trendlar coktan değişti ve Facebook ’un ağzı cok fena yandı.