İşin aslı Telegram, Facebook ’un satın aldığı WhatsApp uygulamasının bir numaralı rakibi. İki aşamalı şifreleme kullanan uygulama, diğer mesajlaşma hizmetlerine gore daha hızlı ve daha guvenli olduğu iddiasında.
Kullanıcılar, uygulama uzerinden arkadaşlarıyla mesajlaşarak birbirlerine dosya gonderebiliyor, 200 uyeye kadar grup konuşmaları oluşturabiliyor ve mesajların kendi kendini imha ettiği gizli mesajlaşmalar yaratabiliyor.

IŞİD teroristleri bile iletişim kurmak icin Telegram ’a başvuruyor. Flashpoint Global Partners ’ın araştırma direktoru Laith Alkhouri, buna “cihadcılar arasındaki yeni trend” diyor.
Pavel Durov ise, kendisini bu şifreleme tartışmasının ortasında bulan Telegram ’ın arkasındaki gizemli kurucu. Pekiyi, 31 yaşındaki Pavel Durov aslında kimdir? İşte bildiklerimiz:


Coğu zaman “Rusya ’nın Mark Zuckerberg ’i” olarak anılıyor. Telegram ’dan once, 2006 yılında Rusya ’da Facebook ’un alternatifi olan Vkontakte‘yi kurmuştu. An itibariyle bir Rusya kacağı. 2014 ’te Rus hukumetinin kendisinden Ukraynalı Vkontakte kullanıcılarının datasını istemesi uzerine karşı cıkarak ulkesini terk etti. Bu noktada Rus hukumeti, interneti coktan kontrolu altına almıştı.
3. Bir keresinde Edward Snowden ’e iş teklif etmişti.
Rusya Snowden ’e 2013 yılında gecici sığınak temin ettiğinde Durov, kendisine Vkontakte ’de guvenlik yazılım geliştirme uzmanı olarak iş teklif etmişti. O zamanlar Durov, ulkesi ile gurur duyuyordu: “Boyle zamanlarda insan ulkesi ile gururlanıyor ve ABD ’nin inşa ettiği prensiplere ihanet eden bir ulke olduğuna tanık olmaya uzuluyor.” Durov aynı zamanda Snowden ’i ‘kahramanı‘ ilan etmişti.
4. Diğer mesajlaşma uygulamalarının “berbat” olduğunu duşunuyor.
İşte tam da bu yuzden Pavel ve kardeşi Nikolai, 2013 yılında Telegram ’ı kurdu. TechCrunch ’a Eylul ayında verdiği bir roportajda, “Ozetle, hepsi berbat olduğu surece piyasada kac tane mesajlaşma uygulaması olduğu onemli değil. ” şeklinde konuştu.
5. Terorist tehditlerinden cok guvenlik tehditleri ile ilgili endişeleniyor.
Durov, CNN International ’a verdiği roportajda ise, “Eğer duygularınızdan bir saniyeliğine arınıp duruma istatistiksel olarak bakarsanız, terorizm sonucu olme ihtimalinizin neredeyse sıfır olduğunun farkına varırsınız.” diyor. “Bir araba kazası yapma ihtimaliniz, bir teror saldırsına uğramanızdan cok daha yuksek.”
6. Gizli iletişim sağlamanın avantajlarının, maliyetlerini bastırdığına inanıyor.
IŞİD teroristlerinin Telegram kullandığına dair gelen raporların uzerine Telegram, 12 dilde yayınlanan 78 IŞİD kaynaklı kanalı blokladığını acıkladı. IŞİD uyeleri arasındaki gizli iletişimin gomulu olmasına izin vermeyeceklerdi.
Ancak bu, şifrelemenin kotu bir şey olduğu anlamına gelmiyor.
“Bize gore terorizm ile alakası olmayan kitlelere bu tur guvenli ve gizli bir iletişim turu sunmak, bizim icin diğer taraftan aldığımız tehditlerden daha onemli. Teroristler oyle ya da boyle iletişim kurmanın bir yolunu bulacaktır.”
7. Paris saldırılarından “Fransız hukumetinin de en az IŞİD kadar sorumlu olduğuna” inanıyor.
Durov, “Fransa ’nın politikalarının ve gammazlığının bu trajediye yol actığını” ifade eden bir yazı paylaştı. Buna ek olarak hukumetin, vatandaşlarından inanılmaz derecede yuksek vergiler vasıtasıyla para toplayarak, bu parayı “gereksiz savaşlara” harcadığını belirtti.
8. Bu işteki amacı para değil.
Pavel Durov, Telegram ’ı kendi parasının comert bir kısmı ile yurutuyor.
Telegram ’ın SSS kısmında, “Eğer Telegram ’ın kaynakları tukenecek olursa, kullanıcılarımızı bağış yapmaya davet ederiz ve paralı opsiyonlar ekleyerek başa baş noktasına ulaşmaya calışırız. Ancak Telegram ’ın amacı, hicbir zaman kar elde etmek olmayacak.” şeklinde bir ifade bulunuyor.
9. Dunyayı gezmeyi cok seviyor ve cok yetenekli bir fotoğrafcı.

Durov ’un Instagram hesabı, muazzam manzara resimleri ile dolup taşıyor. Nadiren de olsa kendi fotoğrafını koymayı da ihmal etmiyor. Son gezdiği yerler arasında Finlandiya, Barselona, San Fransisco, New York ve Roma var. (Durov her ne kadar St. Petersburg ’da yetiştirilmiş olsa da cocukluğunun buyuk bir kısmını İtalya ’da gecirdi.)
10. Hicbir yere ‘evim ’ demiyor.
Durov, “Haritaya bir iğne yoneltmemeyi tercih ediyorum. Bence modası gecmiş bir konsept olan ulke kavramından kendimizi arındırmalıyız.” diyor. Her ne kadar Rusya ’yı terk ettiği icin pişmanlık duymasa da, bir gun geri donebileceğini belirtiyor. Yine de ekliyor: “Kalıcı olarak donmeyi duşunmuyorum.”