Guncelleme Tarihi: Ağustos 31, 2022 07:16
Irak onceki gun başkent Bağdat ’ta patlak veren catışmalarla calkalandı. Ulkenin etkili isimlerinden Şii din adamı ve siyasi lider Mukteda el Sadr ’ın gecen pazartesi gunu siyasetten tamamen cekileceğini acıklaması uzerine, destekcilerinin Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bolge ’yi işgal girişiminde bulunması ciddi catışmalar yaşanmasına yol actı. Catışmaların ağırlıklı olarak Irak guvenlik gucleri ve onlarla birlikte hareket eden İran yanlısı Haşdi Şabi milisleriyle Sadr hareketine bağlı Saraya Selame (Barış Tugayları) gucleri arasında yaşandığı bildirildi. Havan topu dahil ağır silahların kullanıldığı belirtilen catışmalarda cevre hastanelere gore can kaybı 30 ’u gecerken yaralı sayısı ise 800 ’u aştı.
İRAN SINIRI KAPATTI
Bazı ulkeler diplomatik temsilciliklerindeki personeli bolgeden tahliye ederken, bircok havayolu şirketi de Bağdat seferlerini iptal etti. Turkiye, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler taraflara itidal ve şiddetten uzak durma cağrısı yaparken, Dışişleri Bakanlığı Irak ’a seyahat uyarısı yayınladı. İran yonetimi ise Irak ’la tum kara sınırlarının kapatıldığını ve Bağdat ucuşlarının iptal edildiğini acıkladı. Pazartesi akşamı ulke genelinde sokağa cıkma yasağı ilan edildi.
DONUN ’ CAĞRISI[/B]
Dun ise oğle saatlerinde bir basın toplantısı duzenleyen Mukteda el Sadr, taraftarlarına “Eve donun” cağrısı yaptı. Protestoların devam etmemesi gerektiğini zira barışcıl karakterini yitirdiğini soyleyen Sadr, “Iraklı kanı dokmek artık yasaklanmıştır. Oturma eyleminin dahi son bulmasını istiyorum” ifadelerini kullandı. Yaşanan catışmalardan oturu Irak halkından ozur dileyen Sadr, destekcilerine bir saat icinde evlerine donme cağrısında bulundu. Sadr ’ın acıklamaları etkili olurken catışmaların dinmesiyle sokağa cıkma yasağı da kaldırıldı.
ERKEN SECİM SİNYALİ
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, protestocuların sokaklardan cekilmesinin ardından yaptığı konuşmada erken secime yeşil ışık yaktı. Secimin krizden cıkış anlamına geldiğini belirten Salih, “Bu aynı zamanda siyasi ve sosyal istikrarı garanti ediyor ve Irak halkının isteklerine cevap veriyor” dedi. Ekim 2021 ’de yapılan genel secimlerden bu yana hukumet kurulamayan ve siyasi krizin pencesinde olan Irak ’ta bir suredir Şiiler arasında ic savaş endişeleri yaşanıyordu. Genel secimlerden birinci parti cıkmasına rağmen diğer Şii gruplarla muzakereleri reddeden ve hukumeti kurmak icin gereken coğunluğu sağlayamayan Sadr Hareketi, tekrar secime gidilmesini ve meclisin lağvedilmesini talep ediyordu.

TAHRAN ’IN IRAK ’TAKİ NUFUZUNA KARŞI CIKTI
- Mukteda el Sadr, Şii dunyasında “Buyuk Ayetullah” olarak tanınan Muhammed Sadık el Sadr ’ın oğlu olarak 1974 ’te Necef ’te dunyaya geldi.
- Irak ’ta Şii nufus uzerinde etkili olan Sadr ailesinin vÂrisi olarak duşunulmeyen Mukteda el Sadr babası ve abilerinin oldurulmesinin ardından ailenin başına gecti.
- Irak Devlet Başkanı Saddam Huseyin ’in duşuşunun ardından Irak siyasetinde one cıkan bir figur olan Sadr, 2003 yılında Sadr Hareketi ’ni kurdu.
- ABD ve İran ’ın, Irak siyasetindeki etkisini ortadan kaldırma soylemine sahip olan Sadr Hareketi, 2009 secimlerinden itibaren her secimde parlamentoya milletvekili sokmayı başardı.
- Ekim 2021 secimlerinde sandıktan birinci parti cıkmasına rağmen hukumet kurulamadı. Sadr, onceki gun siyasetten cekildiğini duyurdu.