Google, kampanyaları optimize ederken akıllı teklif stratejileri kullanıldığında aşağıdaki sinyallere bakarak acık artırmayı değerlendirir ve teklifleri belirler. Google ’ın belirttiğine gore bir insanın ya da bir ekibin yapamayacağı değerlendirmeler olduğu icin insanustu bir performans ortaya koyması beklenir.

Peki, Google teklifleri belirlerken hangi sinyallerden faydalanıyor?

[h=4]Cihaz​[/h] Kullanıcının cihazının mobil, masaustu ya da tablet olup olmadığına bakarak donuşum gercekleştirme potansiyelini ve teklifi belirler. Yakında, cihaz değerlendirmesine TV ’yi de katacağını duşunuyorum.

[h=4]Fiziksel Konum​[/h] Kullanıcının bulunduğu konuma gore, daha once o konumdan alınan donuşumleri değerlendirerek teklifleri artırıp azaltabilir.

Orneğin; Bursa ’dan daha cok donuşum alıyorsanız Google, Bursa ’daki aramalar icin teklifleri otomatik olarak artırabilir.

[h=4]Yer Amacı​[/h] Google, kullanıcının kendi konumundan ziyade arama yaptığı hizmetin olduğu konuma gore teklifleri artırıp azaltabilir.

Orneğin; başka şehirdeki bir tatil fırsatı ile ilgileniyorsa, o tatil bolgesinde hizmet veren bir kuruluşsanız teklifleri buna gore ayarlayabiliyor.

[h=4]Gun ve Saat​[/h] Google, kullanıcıların bulunduğu bolgedeki gun ve saat bilgisine gore teklifleri optimize edebilir.

Orneğin; internet sitenizden genellikle akşam saatlerinde daha fazla satış elde ediyorsanız, bu saatlerde Google teklifleri artırabilir.

[h=4]Yeniden Pazarlama Listesi​[/h] Google, eğer bir kullanıcı yeniden pazarlama listelerinizden bir tanesinde yer alıyorsa, listeye ne zaman girdiğini de değerlendirerek teklifleri artırıp azaltabilir. Bunun icin RLSA ozelliğini kullanmanız gerekmektedir.

Remarketing List for Search Ads hakkında detaylı bilgi: Google AdWords Search Remarketing (RLSA)
Orneğin; bir kullanıcı internet sitenizden daha once alışveriş yaptıysa ve “Alışveriş Yapanlar” yeniden pazarlama listeniz varsa, bu kişinin bir sonraki reklam goruntulemeleri icin teklifleri ve donuşum ihtimalini artırabilir.

[h=4]Reklam Ozellikleri​[/h] Reklamlarda kullanılan yonlendirme sayfalarının, reklam uzantılarının ve bunun gibi reklamın diğer ozelliklerine gore hangi reklamın daha fazla donuşum getirebileceğini hesaplayıp, bu hesaba gore teklifleri yonetebilir.

Orneğin; bir kişi Google ’da reklam verdiğiniz anahtar kelime ile birlikte telefon ve iletişim gibi kelimeleri birlikte kullanarak bir arama gercekleştirdi diyelim. Bu durumda telefon uzantınızın reklamlarınızla birlikte gosterilmesi normaldir.

[h=4]Arayuz Dili​[/h] Arama yapan kullanıcının Google ’ı kullandığı dile bakarak karşısına cıkacak olan reklamlar belirlenir.

[h=4]Tarayıcı​[/h] Kullanıcının tarayıcı gecmişine gore girdiği siteler ve yaptığı aksiyonları değerlendlrip teklifleri buna gore ayarlıyor.

[h=4]İşletim Sistemi​[/h] Kullanıcıların arama yaptıkları cihazların işletim sistemi bilgisine gore teklifler artırılıp azaltılabilir ve donuşume gore optimize edebilir.

Orneğin; bir mobil uygulama indirme kampanyası actınız. Google, işletim sistemi diğer kullanıcılara gore daha yuksek olan kişilere daha yuksek teklifler verebilir cunku yeni işletim sistemi kullananların mobil uygulama indirme potansiyeli daha fazladır.

[h=4]Demografi​[/h] Google, kullanıcıların cinsiyet ve yaş bilgilerine gore teklifleri optimize edebiliyor.

Orneğin; bebek arabası arayan bir kullanıcı, Google Ads ’te ebeveyn olarak tanımlandıysa teklifler bu kişiler icin artırılabilir, boylece; doğru kişinin reklamı gormesi sağlanır.

[h=4]Gercek Arama Sorgusu (Arama Ağı ve Alışveriş Kampanyalarında)​[/h] Google, hedeflediğiniz anahtar kelimelere gore teklif verirken bir yandan hedeflediğiniz kelimelerin tetiklediği kelimelere gore de teklif verebilir. Bu konu fazlasıyla onemli, dikkatli okumanızı tavsiye ediyorum.

Orneğin; anahtar kelimeniz +kadife +pantolon ve geniş eşleme duzenleyicisi kullandığınız icin, arama sorgusunun icinde kadife ve pantolonun aynı anda gectiği arama sorgularında reklamlarınız gosterilir. Bir kullanıcı kadife pantolon satın al ve başka bir kullanıcı kadife pantolon taşlamak arama sorgularını Google ’ladı diyelim.

Normal şartlarda akıllı teklif stratejisi yerine Manuel TBM kullansaydınız ve +kadife +pantolon anahtar kelimesi icin Manuel TBM ’yi 0,40 TL belirlemiş olsaydınız, kadife pantolon satın al ve kadife pantolon taşlamak arama sorgularına da 0,40 TL teklif edecektiniz.

Ancak; akıllı teklif stratejisi kullandığınızda Google, kadife pantolon taşlamak arama sorgusunun satış potansiyelinin duşuk olduğunu gorecek ve 0,40 TL yerine teklifi daha da duşurebilecekti.