Bu konuda artık tereddut kalmamıştır ama tekrar yazmak istedim. Turk vergi mevzuatına gore Adsense ve Admob gelirleri ticari kazanc olarak değerlendiriliyor. Bu şu demek hesabınıza gelen, elde ettiğiniz gelir uzerinden vergi odemeniz gerekiyor. Tutarın duşuk olmasının maalesef bir onemi yok.

Google firması tarafından adınıza yapılan odemelerin Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesine gore ticari kazanc olarak değerlendirilmesi, mevcut gelir vergisi mukellefiyet kaydınız devam ettirilerek soz konusu gelirinizin Gelir Vergisi Kanununun 85 inci maddesine gore yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir. (13.11.2019 Tarihli Ozelge)
Genişletmek icin tıkla ...

Ek bilgi: Memurlar Adsense, Youtube veya Admob gelirleri icin şirket acmaları gerekmektedir.Elde edilen gelir dolayısıyla mukellefiyet kaydı acılması ve beyan edilmesi gerekmektedir. Memur olunması burada vergisel anlamda farklı bir uygulama gerektirmez.

Ancak beyan edilecek gelirin “ticari kazanc” kapsamında değerlendirilmesi halinde 657 Sayılı Kanun ’un 28. Maddesinde ki disiplin hukumleri devreye girmektedir. Zira adı gecen Kanun maddesi memurların tacir veya esnaf olamayacağına hukmetmiştir. Aksinin tespit edilmesi halinde Disiplin soruşturması yapılması gerekecektir. Buna gore memurların tacir sıfatı ile mukellef, A.Ş. ve Limited şirketlerde yonetim ve denetim kadrosunda olması “disiplin hukumleri” kapsamında engellenmiştir.