Guncelleme Tarihi: Ağustos 30, 2022 15:55
BTSO Ana Hizmet Binası’nda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Bursa Ticaret Borsası (BTB) işbirliğiyle duzenlenen istişare toplantısına iş dunyası temsilcileri yoğun ilgi gosterdi. Programın acılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bursa iş dunyası temsilcileri ile bir araya gelmekten buyuk bir onur duyduğunu soyledi. Dunyada pandemi ile başlayan surecinin ekonomileri olumsuz etkilediğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Dunyada 100 yılda bir var olan bir pandemi surecini yaşadık. Bu surecteki calışmaları icin 365 oda borsa başkanımıza, BTSO ve BTB başkanlarıma ozellikle teşekkur etmek istiyorum. Allah onlardan razı olsun. İbrahim Burkay kardeşimin ifade ettiği gibi oda ve borsalar ne iş yaptığını bu devrede gosterdiler. Ben Ankara’da gece gunduz calıştıklarına şahidim. Boyle calışkan, azimli ve vizyoner başkanları secerek camiamıza kazandırdığınız icin sizlere teşekkur ediyorum. Sizlerin dertleri ve sıkıntıları ne varsa, bana iletildi. Gece gec saatlere kadar talepleri Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza ilettik. Tum oda ve borsaların ilettiği 230’a yakın talep oldu. Bunların yuzde 97’si cozuldu” dedi.

Pandemi surecinin ardından Rusya-Ukrayna savaşının ekonomileri etkilediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Yanı başımızda hic beklemediğimiz bir hadise ile karşı karşıya kaldık. Rusya-Ukrayna savaşından sadece biz değil, tum dunyanın etkilenmemesi mumkun değil. Ateşin yanında biz olduğumuz icin en cok etkilenen ulkelerden birisiyiz. Ben Avrupa Odalar Birliği, Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odası ve İslam Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısıyım. Bu kurumlarda secimle gorev alıyorum. Yine 7 ulkeyi icine alan Turk Ticaret ve Sanayi Odası’nda başkanlık gorevini yurutuyorum. Gorduğum bir manzara var. Atlantik’ten Pasifik’e kadar pandemiden en az etkilenen iş dunyası Turk iş dunyası oldu. Bunun sebebi aramızdaki iletişimin cok hızlı olması” ifadelerini kullandı.

“ABD’DE TİCARET YAPMAK İSTEYENE FIRSAT VAR”

Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasının son bolumunde 2.5 trilyon dolar ithalat yapan ABD pazarına dikkati cekti. “ABD’ye yapılan ihracatımız denizde bir damla su” diyen Hisarcıklıoğlu, “ABD, dunyada en az ihracat yaptığımız ama en zengin ulke. Mal kime satılır ? Bir alıcıya, iki parası olana. Biz ABD’yi ihmal ettik. ABD’de buyuk bir imkan var. Ticaret yapmak isteyene fırsat var. TOBB olarak Chicago’da hayata gecirdiğimiz Ticaret Merkezimiz iş dunyamıza onemli imkanlar sağlıyor. Sizleri bu imkanlardan faydalanmaya davet ediyorum” dedi.
“TUM SEKTORLERİMİZİN TALEPLERİYLE YAKINDAN İLGİLENİYORUZ”

BTSO Yonetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, iş dunyasına liderlik eden tum oda ve borsaların ustlendikleri sorumlulukla uretimin surdurulebilirliği ve istihdamın korunması icin buyuk caba sarf ettiğini kaydetti. Başkan Burkay, “Ozellikle pandemi koşullarında yaptığımız olağanustu mesai ve sektorlerimize cansuyu niteliğinde olan desteklerin uygulamaya alınmasıyla, oda ve borsalar ne iş yapar sorusuna da en guclu şekilde cevap verdiğimize inanıyorum. Bununla birlikte Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında TOBB, her bir sektorumuzun talepleriyle yakından ilgilenerek işletmelerimizin faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde surdurebilmeleri adına buyuk gayret sarf ediyor.” dedi.

Marmara Havzası’nın ve Turkiye’nin kalkınma stratejileri doğrultusunda Bursa’da ortak akılla hayata gecen vizyon projelerin yeni ekonominin de koşulsuz gereksinimi olduğunu kaydeden Başkan Burkay, “Bursa’mızın merkezinde yer aldığı bu havza, nitelikli insan gucu, uretim yeteneği, Ar-Ge, inovasyon ve teknoloji yoğunluğu, gelişen lojistik imkÂnları ve artan ulaşım entegrasyonuyla Turkiye’mizi cok daha guclu bir geleceğe taşıyacak niteliktedir. Bu cercevede firmalarımızın olcek ekonomisine uygun, kapasite artışına imkÂn sağlayacak yeni yatırım alanlarıyla desteklenmesi buyuk onem taşımaktadır. Şehir icinde kalan KOBİ niteliğindeki firmalarımızın duzenli sanayi bolgelerine taşınması ve bu doğrultuda geliştirilecek uydu kentler, Bursa’mızı surdurulebilir buyume hedeflerine daha fazla yaklaştıracaktır. Milli otomobil projemiz TOGG ve batarya fabrikası yatırımı ile uretim merkezi kimliğini daha da guclendiren kentimize, en az bir lojistik merkez kazandırılmasını hedefliyoruz. ‘Bursa Buyurse Turkiye Buyur’ inancımıza verdiğiniz destekler ve ornek birlikteliğimize sağlamış olduğunuz katkılar icin hepinize kentim ve ulkem adına teşekkur ediyorum.” dedi.

“BİZ BUYUK BİR AİLEYİZ”

BTB Başkanı Ozer Matlı, kuresel olcekte yaşanan pandemi koşulları ve Ukrayna-Rusya savaşının ekonominin tum aktorlerini derinden etkilediğini soyledi. Ozer Matlı, “Kuresel ticaret hacminin kuculduğu, ulkelere ilişkin buyume beklentilerinin azaldığı, dijital ticaret trendlerinin ciddi on plana cıktığı bir donemde ticaret tum mekanizmalarıyla donuşmeye başladı. Turkiye’nin gıda, otomotiv imalatı, makine sanayinde ciddi potansiyele sahip Bursa’mız da yeni ticaret duzeninde ozellikle tarım, enerji, savunma gibi stratejik alanlarda ulkemizin dışa bağımlılığını azaltacak hamleler yapması gerektiğinin farkındayız. Bursa olarak bu bilincle hareket ediyoruz. Bu zorlu surecte camiamızdan aldığımız gucle Rifat Hisarcıklıoğlu başkanımızın liderliğinde iş dunyası olarak sorunların cozumu icin var gucumuzle calıştık. TOBB Başkanımıza Bursa iş dunyasına sunduğu desteklerden dolayı şukranlarımı sunuyorum. Buyuk aileden aldığımız gucle şimdiye kadar buyuk işler başardık. Başarmaya devam edeceğiz.” dedi.

Programa Bursa iş dunyası temsilcilerinin yanı sıra TOBB Yonetim Kurulu Uyeleri, BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, BTB Meclis Başkanı Mehmet Aydın, BTSO ve BTB Yonetim Kurulu ve Meclis Divan Uyeleri de katıldı. Acılış konuşmalarının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.