Denizlerde 15 Nisan’da başlayan dip trol ve gırgır ağları ile avcılık icin genel av yasağı, 1 Eylul itibarıyla sona erecek. Av yasağının sona ermesine kısa sure kala, Karadeniz’de ağ ve tekne bakımlarını tamamlayan balıkcılar da vira bismillah diyecek. Yasağın sona ermesiyle denizlere acılacak balıkcıların sezona palamut avı ile başlaması bekleniyor.
BU YILIN ŞANINA UYGUN BİR AV SEZONU BEKLENTİMİZ VAR
RTEU Su Urunleri Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Goktuğ Dalgıc, kuresel ısınma ile denizlerde balıkların kışlama gocune değinerek, yeni sezonu beklentilerini değerlendirdi.
Prof. Dr. Dalgıc, Karadenizde son on yıldır enteresan bir durum soz konusu. Cift yıllarda palamudun bol olduğunu goruyoruz. Beklentilerde bu yıl o yonde. Palamut yavrularının haziran sonundan itibaren Karadenizde bol miktarda gorulmesi balıkcıların umutlarını artırıyor.
Palamudun cok olduğu yıllarda da hamsinin daha az avlandığına denk geliyoruz. İstatistikler bize bunları soyluyor. Bu sene 2022 yılı Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Orgutu tarafından Su urunleri yılı ilan edildi. Bu yılın şanına uygun bir av sezonu beklentimiz var. Umudumuz bu yonde diye konuştu.
HAMSİDE KURESEL ISINMA TEHDİDİ
Denizler icin kuresel ısınmanın avantaj ve dezavantajlarından bahseden Dalgıc, şoyle devam etti:
“Kuresel ısınma, cok buyuk bir problem. Dunya capında bilim adamları tarafından takip ediliyor. Son yıllarda dunyanın bazı bolgeleri icin kuresel ısınma dezavantaj olurken bazı ulkeler icinse avantaj oluşturuyor.
Ozellikle su kolonunu kullanan balıklar, suların sıcak olduğu bolgelerden soğuk olduğu bolgelere doğru goc ediyorlar. Ozellikle Kuzey Atlantik Okyanusunda bu tip bilimsel calışmaları goruyoruz.
Orada balık populasyonlarının arttığı ve farklı ceşitlerde balıkların geldiğini goruyoruz. Ulkemizde ozellikle Akdeniz kıyılarında daha sıcak bolgelerden goc eden balıkların, Kızıldenizi kullandıktan sonra Akdenizde stoklar oluşturduğunu ve ticari balıkcılığa onemli bir miktarda av verdiğini goruyoruz.
Karadeniz sularının ısınmasıyla balıklar, kışlama gocu ihtiyacı duymayabilir. Goc olmayınca daha az miktarda hamsinin kuzeybatı kıyılarından Turkiye kıyılarına doğru inebileceğini ongoruyoruz. Bu durum da balıkcılarımızı olumsuz yonde etkileyebilir.”
“VATANDAŞ BU SENE BOL BOL BALIK YİYECEK”
Sezon icin tayfası ile birlikte son hazırlıklarını yapan tekne kaptanı Şenol Turan, “Bu sene sezonun guzel gececeği gozukuyor. Palamut işaretleri guzel, bol olacak. Yavru bol, balık da buyuyor. Hamsi ile alakalı bir şey soyleyemiyoruz. Bu sene deniz bereketli. Vatandaş bu sene bol bol balık yiyecek” ifadelerini kullandı.
“PALAMUT BOL GOZUKUYOR”
Balıkcı Engin Terzi ise “Sezona birkac gun kaldı. Denizde palamut bol gozukuyor. O kadar cok balık tutmak istiyoruz ki enflasyonu bile duşurmek istiyoruz. Denizde bolca balık var” dedi. (DHA)