Turkiye’nin yuzde 50 ayciceği yağı ihtiyacının karşılandığı Trakya’da, mevsim yağışları zamanında alınamadı.
Kuraklık tehlikesi olan bolgede lokal yağışların olduğu yerlerde ise dolu, urunlere zarar verdi.
Son olarak cayır tırtılının istila ettiği ayciceği tarlaları da etkilendi.
Bu tarlalarda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da devreye girmesiyle dronla ilaclama yapılarak zararın buyumesi onlendi.
Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ayciceğinin stratejik onem kazanmasıyla bu yıl başta Trakya olmak uzere Konya ve Adana’da ekim alanı genişledi.
‘YAĞIŞ OLMAMASINA RAĞMEN SUYU TUTUYOR’
Trakya’da kuraklığa dayanıklı ayciceği eken ureticiler ise hasatta verim kaybı yaşamadı. Ziraat Muhendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Ziraat Muhendisi Erdoğan Yanılmaz, verim kaybı yaşanmamasında, bolgeye ekilen, kuraklığa dayanıklı tohumun rolunun onemli olduğunu soyledi.
Edirne’de yaşanan kuraklığa rağmen ciftcilerde verimin ortalama dekar başına 160 ile 220 kilogram arasında değiştiğini kaydeden Yanılmaz, şoyle konuştu:
*Son yıllarda kuraklığa dayanıklı tohum ceşitleri geliştirilmesinin bu duruma katkısı olduğunu gormekteyiz.
*Yani kuraklığa dayanıklı ve kose hastalığına dayanıklı turler geliştirmekle ciftci kurak donemde memnun edecek duzeyde verim alabileceği duzeye getirildi.
*Bu durumun ciftciye cok katkısı oldu. Bu sene yaz ayında cok az yağmur duşmesine rağmen burada dekarda 200 kilograma yakın bir urun alınmakta.
*Kuraklığa dayanıklı urun secilmeseydi urunun dane tablosu boş kalabilirdi. Burada tamamen doldurduğunu goruyoruz.
*Bunun nedeni hem tamamen kuraklığa dayanıklı ceşitlerin olması hem de toprakların da yağış olmamasına rağmen suyu tutmasından kaynaklanıyor.
‘EKİM ALANLARI ARTTI’
Yaşanan kuresel gıda krizi nedeniyle ayciceğinin stratejik urun haline geldiğini, Edirne ile birlikte Turkiye capında da ekim alanlarının genişlediğini belirten Yanılmaz, şoyle konuştu:
*Yaptığımız araştırmalarda şu an ulkemizde yaklaşık 730 bin hektar alanda ayciceği tarımı yapıldığını goruyoruz.
*Belki bu sene bu rakam 750 bin hektarı gececek tahminlerimize gore. Bir taraftan cayır tırtılı zarar verse de bir taraftan kuraklığa dayanıklı ceşitler elde edilmesiyle cayır tırtılının gorulduğu bolgelerde yuzde 40’a yakın kayıp yaşansa da Trakya’da ortalama ekim alanı 365 bin ile 400 bin dekar civarında değişecek.
*Edirne’de de yaklaşık 110 bin dekar alanda ayciceği tarımı yapılmakta. Stratejik bir urun odluğu icin Edirne’de ekim alanlarında yaklaşık yuzde 10’un uzerinde artış bekleniyor.
Suloğlu’na bağlı Yağcılı koyunde ayciceği ureticisi Osman Kahraman da kuraklığa dayanıklı tohumla bitkiyi donum başına 80- 100 kilo artış ile bictiklerine dikkat cekerek, “Ayciceği verimlerimiz, gecen seneye oranla bu yıl bir tık daha iyi. Bunun sebebi de kuraklığa daha dayanıklı urunler ekmiş olmasından, diye duşunuyorum. Onceki tohumlar, iklim şartlarına gore 100 kilonun uzerini gecemezdi ama şu an kuraklığa dayanıklı tohumlar muhtemelen 100 kilo verim artışı sağlıyor. Yağ oranımız guzel, verimimiz guzel” diye konuştu.
Yağcılı koyunden ciftci Arif Yaran da “İyi verimler, guzel Allah’a şukur. Yağmur yağmadı, yine oldu. Şu anda 250 kilo gelir dekarına. Diğer yerlere gore iyi. Bir parca bictim, 170 kilo geldi. Bu 250 kilo verdi. Verim guzel. Gecen yıl bundan da kotuydu. Gecen sene 150 kilo bictim dekarına. Yağmur da vardı, yine o kadar oldu” dedi.
Ayciceği ureticisi Nazmi Vardar ise “Bu sene biz memnunuz. İyi yani buna şukur. Ortalamamız 200 ile karışık olur. Biz memnunuz. Bizim gundondu tohumlarımız genelde dayanıklı. Bilincleniyoruz yavaş yavaş. Gectiğimiz yıl biraz noksandı verimlerimiz. Bu sene guzel. Donume 50 kilo gibi arttı” diye konuştu. (DHA)