• 29-08-2022, 02:19:20
    Kanuni devrinde İstanbul'daki Turk hayatını anlatan bu eser, ismi bilinmeyen bir İspanyol tarafından 1557'de yazılarak İspanya Kralı İkinci Filip'e takdim edilmiştir... Yazarın takdim icin yazdığı onsozden anlaşıldığına gore, eserin başlıca gayesi o tarihlerde Avrupa'nın en kuvvetli hukumdarlarından biri olan İkinci Filip'e İspanya'nın ve butun Avrupa'nın en buyuk hasmı olan Turkler hakkında bilgi vermektir. Yazar bu bilgileri uc kişi arasında sualli cevaplı bir konuşma halinde vermektedir. Konuşmacılar dan biri Turkler elinde esir olarak İstanbul'da birkac yıl yaşamış bir gemici, diğer ikisi ise ondan Turk hayatı hakkında bilgi alan arkadaşlarıdır. Pek muhtemeldir ki, yazar bu bilgileri tek bir şahıstan değil, fakat İstanbul'da esir kaldıktan sonra İspanya'ya donebilen bircok kimselerden toplamıştır.
    Eserin gayesi sadece Turk hayatı hakkında bir tasvir vermek de değildir Bircok muşahedeler tenkidci bir duşunce ile takdim edilmekte, hıristiyan dunyasına oğut olacak mahiyette fikirler de verilmektedir. O cağların Avrupa'sında beğenilmeyen bircok noktaları duzeltmek maksadıyla seyahat eserleri yazmak ve yabancı ulkelerden ornekler vermek Âdeti vardı. Fakat elimizdeki eser onlardan bircok bakımlardan farklıdır. Yorumlarda bazan hat bulunsa bile, anlatılanların buyuk coğunluğu muşahedeye dayanmaktadır, hatt yazar, bircoklarının yaptığı gibi, sırf kendi fikirlerine destek vermek uzere hayatî vakıalar anlatmak yerine, Turkiye hakkında bu turlu hayatî bilgilerin coğunu duzeltmeye calışmaktadır.
    Yazarın naklettiği muşahedeler şimdiye kadar bilinen¬lere bir yenilik katmıyor, fakat devletimizin en kudretli cağında ciddî bir Avrupalı'nın, bir İspanyol'un bize ve kendi memleketine nasıl bir gozle baktığını gosterdiği icin cok faydalıdır. Maamafih, yazarın Turkiye'ye hasım gozuyle bakması onu bazan aleyhte konuşmaya da zorlamaktadır.

Duzeltilmiş PDF
    1.14 Mb
    185 Sayfa
    Tercuman
    Ceviren Aysel Kurutluoğlu

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

epub

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.