Muneccimbaşı Ahmed Dede'nin, «Sahaifu'l?AhbÂr» adlı eseri, tarihciler, on yedinci asır Turk Âleminde vucuda getirilen uc buyuk umumî islÂm ve Turk tarihinden biri kabul edilir.Nitekim eserin değeri ve ehemmiyeti derhal anlaşıldığından, telif edildikten otuz sene sonra, Damad İbrahim Paşa?nın gayretleriyle arapca aslından Turkce?ye tercumeye calışılmış ve tercume işi bir heyete havale edilmiştir.
Devrin ilim adamlarından meydana gelen heyetin başına, unlu şÃ‚ir Nedim getirilmiş ve eserin tercume'si on yılda tamamlanmıştır. Sonraları, heyete Nedim başkanlık ettiğinden, Sahaiful?AhbÂr tercumesi Nedim'e izafe olunmuştur.Bu tercume, 1285 (1868-1869) yılında, İstanbul'da, uc cilt halinde basılmıştır.....
Devrin ilim adamlarından meydana gelen heyetin başına, unlu şÃ‚ir Nedim getirilmiş ve eserin tercume'si on yılda tamamlanmıştır. Sonraları, heyete Nedim başkanlık ettiğinden, Sahaiful?AhbÂr tercumesi Nedim'e izafe olunmuştur.Bu tercume, 1285 (1868-1869) yılında, İstanbul'da, uc cilt halinde basılmıştır.....