• 28-08-2022, 06:29:54
    Etkinlikler - Voyvoda Caddesi Toplantıları 2003-2004

Mimar Sinan Universitesi'nde oğretim uyesi olan Derin Oncel'in Galata uzerine hazırladığı tezden bahsetmek istiyorum. Fransa'da hazırlanan bu tezin Turkce'ye cevrilip kitap olarak yayımlanacağını umuyorum. Tez icin yapılan calışmalar ve roloveler ilginc bazı sonuclar ortaya cıkardı. Ben bu sonuclardan yola cıkarak bazı şeyler soylemek istiyorum; tabii ki bir giriş olarak Galata'nın, Pera'nın genel bir konumundan da bahsedeceğim. Bugunku topografyaya gore Galata dediğimiz yer, eski sur ici Galata'dır; Beyoğlu-Pera dediğimiz yer ise onun otesi. Oysa aslında tarihte Beyoğlu-Pera ya da Galata birbirine eş terimlerdir. Galata ve Pera, Bizans donemine dayanır. Galata'nın kokenine dair ceşitli rivayetler olsa da, kesin bir bilgiye sahip değiliz. Bolge bir Ceneviz kolonisi olduğu zamanlar, resmi Ceneviz belgelerinde, İtalyan belgelerinde Pera olarak, Bizans kaynaklarında Galata olarak gecmektedir. Daha sonra Osmanlı zamanında belgelerde Pera terimi yavaş yavaş ortadan kalkar ve Galata resmi bir terim olur; cunku İstanbul'un kendi Surici kadılığı vardır ve etrafında Eyup, Galata, Uskudar kadılıkları bulunur.

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.