• 28-08-2022, 06:29:49
    #1
    Eyup projesi hakkında bilgi :
    Eyup Projesi




    Bekleme ve hazırlık donemleri de katıldığında, Tarih Vakfı'nda iki ayrı ekip 1993 yılında Eyup'un gecmişine ışık tutarak İstanbul'un bu tarihi acıdan cok onemli semti icin bir gelecek onerisi hazırlamaya uğraştı.

    Prof. Dr. Doğan Kuban yonetimindeki ekip, mevcut fiziksel durumun saptanması, belgelenmesi, rolove, restorasyon projelerinin hazırlanması ve bu veriler ışığında uygulamaya yonelik calışmaları gercekleştirdi. Prof. Dr. Halil İnalcık yonetimindeki diğer ekip ise Eyup'e ilişkin tarihi belgelerin derlenmesi ve Turkceleştirilmesi uzerine calışmaları yuruttu.

    Eyup Projesi iki koldan yurutuldu. Birinci proje Kultur Bakanlığı, ikincisi de İstanbul Buyukşehir Belediyesi tarafından finanse edildi.

    Eyup Projesi kapsamında 11.12.1993 tarihinde Eyup, Dun Bugun Sempozyumu duzenlendi. Acış konuşmasını yapan Doğan Kuban'dan sonra, ilk bildiriyi Halil Berktay sundu ve pagan inanclarındaki bazı simgelerin nasıl tek tanrılı dinlerde de surduğunu anlattı. Gulru Necipoğlu, Osmanlı sultanlarının turbelerinin konumlanması ve tahta cıkma torenlerinin guzergahı arasındaki bağlantıyı ve bunların meşruiyet gostergesi olup olmayacağını tartıştı. Cemal Kafadar ise Eyup'teki kılıc kuşanma torenlerindeki bazı adetlerin iktidar ilişkilerine yansımasının akla getirdiği soruları sergiledi. İkinci oturumun başkanı İlber Ortaylı'ydı ve ilk sozu Jean-Louis Bacque Grammont aldı. Bacque-Grammont bircok hanedan uyesi ve aristokrat elit mezarlarının yer aldığı Eyup Mezarlıklarında dort yıl surecek bir tarih sosyolojisi araştırması oneriyordu. Tulay Artan ise Eyup'un bambaşka bir yuzunu, şimdi hic biri kalmamış olan Eyup sayfiye ve sahilsaraylarını ve bunların iktidar paylaşımında nasıl bir gosterge olabileceklerini anlattı. Oğleden sonra oturumunda, İstanbul Muftuluğu'nde İstanbul Şeriyye Sicillerinden sorumlu olan Dr. Abdulaziz Bayındır, Eyup Mahkemesi'nden soz ederken bu siciller hakkında orneklerle bilgi verdi. Eyup Projesi tarih araştırmasında yer alan Ahmet Hezarfen de bolgedeki gayrimuslimleri, ticari ve artizanal faaliyetlerini anlattı. Son konuşmacı İlber Ortaylı 19. yuzyılda, hızla sanayileşmenin gereğine inanan Osmanlı hanedanının saraylarını bile gozden cıkararak Eyup ve cevresinde bir dizi sanayi kuruluşunu gercekleştirme surecini aktardı. Pazar gunu ilk oturumda ilk sozu alan Abdullah Kuran, Eyup Camii'nin ilk yapısının rekonstruksiyonu ile varolan literaturu eleştirip yeni oneriler getirdi. Doğan Kuban, Eyup'un bağımsız kalması gereken kimliğini tartıştı ve semt olceğinde bir korumanın gozden kacırılmaması gereken ilkelerini bir kez daha sergiledi. Nezih Eldem, Bedrettin Dalan zamanında yapılıp uygulanmayan Eyup projesini tanıttı, kazıklı yolun kaldırılması icin bir kampanya başlatılmasını diledi. Oğleden sonraki Eyup'un Kimliğini Korumak başlıklı paneli Doğan Kuban yonetti, Kadir Akpınar, Murat Belge, Turgut Cansever, Misket Yılmaz, Nurhan Ercan ve Gulsevin Soner katıldı. Eyup Belediye Başkanı Kadir Akpınar Eyup hakkında iyimser bir tablo cizdi ve yeni koruma projelerinde eski calışmaların da değerlendirilebileceğini belirtti. Murat Belge bir bolgeyi korumanın bazen akla gelmeyen boyutlarını anlatırken, neyi korumak gerektiğini tartıştı. Turgut Cansever'in sağlıklı cevrenin korunması ana fikri etrafında oluşan konuşmasından sonra panelin ağırlığı mimari cevrenin korunması eksenine oturdu. Mimari cevre calışmalarına alternatif olarak Eyup projesinin tespit ve tarih araştırmalarının onemini one cıkaran amacları uzerinde durulamadı.

    Gene proje kapsamında, 07.03.1994 tarihinde duzenlenen Eyup İcin Bir Gelecek Sergisi'nde, İstanbul Belediyesi ve Eyup Belediyesi'nin kendi bunyelerinde gercekleştirdikleri Eyup'e ilişkin projelerden ornekler, Alman Arkeoloji Enstitusu'nun arşivinden eski Eyup fotoğrafları, Tarih Vakfı'nın Eyup Projesi kapsamında korumaya yonelik calışmalarından roleve ve restorasyon proje ornekleri sergilendi. Sergide İstanbul Belediyesi ve Eyup Belediyesi'nin kendi bunyelerinde gercekleştirdikleri Eyup'e ilişkin projelerden ornekler, Alman Arkeoloji Enstitusu'nun arşivinden eski Eyup fotoğrafları, Tarih Vakfı'nın Eyup Projesi kapsamında korumaya yonelik calışmalarından roleve ve restorasyon proje ornekleri sergilendi.

    Proje kapsamında 03.06.1996 tarihinde gercekleştirilen Eyup Tarihi Projesi Atolyesi'nin katılımcıları arasında Doc. Dr. Tulay Artan, Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, Prof. Dr. Yavuz Cezar, Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. Ozer Ergenc, Prof. Dr. Suraiya Faroqhi, Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Prof. Dr. Cemal Kafadar, Prof. Dr. Stephanos Yerasimos vardı.

    link :
    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.