Yıldırım Koc - Turkiye'de İşci Sınıfı ve Sendikacılık hareketi
E-Kitap İndir1 Mesaj
●10 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Kitap Forumları
- E-Kitap İndir
- Yıldırım Koc - Turkiye'de İşci Sınıfı ve Sendikacılık hareketi
-
28-08-2022, 04:03:13
Silinen paylaşımlardan... Bu seriye de başlamıştık, daha
once paylaşılanları bana bildirirseniz buraya taşırım.
Tarayan yada Daha once paylaşan arkadaşımız şayet
isterse kendi adına paylaşımı yeniden acabiliriz...
Kolay Gelsin
Tarama:
İşci sınıfı, bir işverene işgucunu satarak aldığı ucret karşılığında yaşamını surduren insanların oluşturduğu toplumsal sınıftır. Bu işveren ozel sektor de olabilir, kamu sektoru de. İşci sınıfı, esas olarak, kapitalizmin urunudur. Ancak, kapitalizm oncesi uretim bicimlerinde de işciler vardır; fakat bunların sayısı, ekonomik, toplumsal ve siyasal gelişmeleri etkileyebilecek boyutta değildir.
İşcileri, tarihte daha onceki donemlerde ortaya cıkmışve somurulen sınıflardan ayıran temel ozellik, ozgurleşmiş emek olmalarıdır. Bu ?ozgurleşme? iki boyutludur. Birinci boyut, emeğin kolelik veya serflik bağımlılığından kurtulması, emek gucunun meta haline gelmesi ve boylece ozgurleşmesidir. İkinci boyut ise, uretim araclarımulkiyetinden ozgurleşmesi, kopmasıdır. Bu ikinci boyut, mulksuzleşmedir. İşci, gecimini sağlayabilmek icin işgucunu satmaktan başka yolu olmayan ve ayrıca işgucunu satabilme ozgurluğune sahip bulunan ve uretimi kendi başına surdurebilecek başka olanaklara sahip bulunmayan (mulksuzleşmiş) ucretlidir