Henrik Ibsen (1828 - 1906) 'Eleştirel gercekci' edebiyat anlayışının tiyatrodaki oncusu, cağdaş tiyatronun kurucularından, Norvecli oyun yazarı ve şair.
Mali bunalıma duşmuş Norvecli bir tuccarın oğlu olan Ibsen, Kristiana’ya girerek universite adayları icin duzenlenen eğitim kurslarına katılır. İlk oyunu Catiliana’yı 1850’de yazar. 1851’de Bergen’de Den Nationale Scene’ye Sahne Ozanı olarak atandıktan sonra oyun yazarlığı daha ağırlık kazanır. 188 oyunun sahnelenmesinde yer alır. Norvec Tiyatrosu’nun sanat yonetmeni olur. Tiyatro iflas edince maddi guclukler yaşar ve kendisine yardım bağlanması icin Meclis’e başvurur. 1863’te Norvec’te Kristiana Tiyatrosu’nda sanat danışmanı olur; burs icin yine hukumete başvurduğunda kendisine “burs değil, iyi bir dayak gerektiği” yanıtını alır. Tatlı İsteyenler adlı oyunun başarı kazanması uzerine hukumet yurt dışına geziye gidebilmesi icin kendisine bu sefer mali yardımda bulunur. Donemin en unlu yazarı Bjornson’dan mali destek gorerek 1864’te İtalya’ya gider ve zaman zaman Norvec’e donse de 27 yıl yurt dışında kalır.
Batı tiyatrosu ustunde derin etkiler bırakan ve dram sanatının en buyuk ustalarından sayılan Ibsen, kendi konumunu şu sozlerle yansıtır:
“Yeni bir evrenin yaratılışına katkısı olanların başında geldiğim soyleniyor. Bense, tam tersine, yaşadığımız cağın bircok nedenden oturu ancak birtakım yeni şeyler doğurabilecek, sona ermiş bir cağ olarak nitelenebileceğine inanıyorum.”
19. yuzyılın diğer buyuk oyun yazarları gibi romantik, bireyci ve anarşist bir dunya goruşunun etkisinde yapıtlar vermiş olan Ibsen, yazdığı eleştirel gercekci oyunlarda toplum bireylerinin yanılsamalarını, nevrotik ve ruhsal calkantılarını acığa sermiş; bireyin boşa cıkan yaşam uğraşını, toplumun dış yuzu ile ic yuzu arasındaki karşıtlığın yol actığı celişkilerin ustesinden gelemeyişini irdelemiştir.
Henrik Ibsen - Yaban Ordeği
E-Kitap İndir1 Mesaj
●16 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Kitap Forumları
- E-Kitap İndir
- Henrik Ibsen - Yaban Ordeği