• 16-08-2022, 15:03:45

Yapımcı: TGRT
    Tur: Dunya Klasikleri
    Eser: John Steinbeck

Lennie ve George gunlerini ciftliklerde calışarak geciren iki arkadaştır. Goerge, olen teyzesine Lennie?ye goz kulak olacağına soz vermiştir. Lennie hayatını tek başına surdurebilecek zekada değildir. Lennie saflığının yanı sıra fazlasıyla iri cusseli guclu kuvvetli birisidir. Ama zekası kuvvetini kontrol edebilecek kadar gelişmemiştir. Yumuşak hayvanları ve eşyaları elleriyle sevmek cok hoşuna gitmektedir. Bu takıntısı o kadar uc noktadadır ki severek oldurduğu fareleri cebinde taşıyarak tekrar tekrar sevmektedir. Lennie calıştıkları ciftlikte bir cocuğun elbiselerini sevmek isterken cocuğun cığlık atmasından dolayı George ile birlikte calıştıkları ciftlikten kacmak zorunda kalmış ve calışacakları başka bir ciftlik bulmak zorunda kalmışlardır.

Otobus şoforu iki arkadaşı işe başlayacakları ciftliğin beş kilometre uzağında indirmesiyle, Salinas Nehri?nin kıyısında bulunan vadide bir gece gecirmek zorunda kalırlar. Arkadaşının başını yeniden belaya sokmasından korkan George, arkadaşına eğer başına bir şey gelirse konakladıkları bu yerde saklanarak kendisini beklemesini soyler.

Genclik yıllarımda okuduğum eser zamanında sonu ile beni cok etkilemişti. Milli Eğitim Bakanlığı?nın liselerde okutulması icin tavsiye edilen 100 temel eserden biri olmasına rağmen, İzmir İl Milli Eğitim Mudurluğu Kitap İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından sakıncalı bulunduğunu oğrendiğim zaman şahsen cok şaşırmıştım.

? O halde George her zamanki gibi anlat hadi.
    ? Neyi anlatayım Lennie?
    ? Bizimle otekilerin arasındaki farkı anlat George.
    ? Bizim gibi adamların kimi kimsesi yoktur Lennie. Biraz para biriktirir sonra hepsini birden harcarlar.
    ? Ama biz onlar gibi değiliz cunku? cunkuu?. Hadi sen soyle George.
    ? Cunku benim icin sen senin icin de ben varım da ondan. Biz ikimiz hep birbirimizin yanındayız. İşte boylece bizi duşunen biri var bu dunyada.

Not:Acıklama ve resim alıntıdır.

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.