Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bunun yeni bir virus olmadığını, bu nedenle de bir salgın beklemediklerini soyledi. Ceyhan, son donemde artan grip vakaları ve A (H3N2) virusune ilişkin değerlendirmede bulunurken, mevsimsel etki de dikkate alındığında, grip aktivitesinin cok arttığını, bunun beklenen bir durum olduğunu ancak insanların grip olmamak icin ceşitli onlemler alması gerektiğini belirtti.

Soz konusu virus nedeniyle son bir ay icerisinde Turkiye'deki nufusun yuzde 2'sinin enfekte olduğunu, grip enfeksiyonu gecirdiğini bildiren Ceyhan, şunları kaydetti: ''Bu sene onceki senelere gore farklılık şu; grip aktivitesini gecen seneye gore iki hafta once goruyoruz. Her yıl boyle bir donemde artış goruluyor. Bu yıllardır gribe yakalandığımız bir virus , gecen sene iki hafta sonra bunu gormuştuk. Bu yeni bir virus olmadığı icin bir salgın beklemiyoruz. Nufusun yuzde 2'si enfekte olduysa, aşılama oranının da yuzde 4 civarında olduğunu duşunursek, daha onceki yıllardan bağışıklık da dikkate alındığında nufusun yuzde 80-90'ı gribe duyarlı. Bu seneki grip aşısının icinde H3N2 virusune karşı koruyan antijen var. İnsanlar, şu anda aşı olurlarsa 6 ay boyunca bundan kurtulabilirler.''

'Gribin şakası yok, kucumsenecek bir hastalık değil'

Gribin kucumsenecek bir hastalık olmadığını, gripten dunyada her yıl 500 bin kişinin olduğunun hesaplandığını anlatan Ceyhan, ''Her şeyden once yuzde 3 olum riski olan bir hastalık. En cok insanlar neden olmuştur diye sorarsanız, tartışmasız grip denilebilir. 1918-1920 yıllarında gorulen meşhur İspanyol gribi sırasında 150 milyon insan olmuş, arkasından iki buyuk daha salgın olmuş. Asya gribi, Hong Kong gribi, birinde 3,5 milyon diğerinde 1,5 milyon insan olmuştur'' şeklinde konuştu.

Turk halkı tarafından, hatta doktorlar arasında bile grip ile nezlenin birbirine karıştırıldığını one suren Ceyhan, ''Biraz burnu akan birine 'gecmiş olsun neyin var?' diye sorduğunuzda, 'onemli değil grip olmuşum' diyor. Bu onemli bir yanılgı. Gripte burun akıntısı olmaz, cok şiddetli ateş, yaygın vucut ağrısı ve baş ağrısı olur. Kişi ayakta, işe gelmiş dolaşıyorsa o grip değildir cunku grip mutlaka insanı yatağa duşurur''' dedi.

Gribin tehlikeli bir hastalık olması nedeniyle aşısının da bulunduğunu belirten Ceyhan, kalp, akciğer, bobrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanların, şeker hastalarının, 65 yaş uzerindeki yetişkinlerin, kreş ya da okula giden kucuk cocukların, risk grubunda olanların, sağlık calışanlarının grip aşısı yaptırabileceğini soyledi.

'Opuşme, tokalaşma hastalıklara davetiye cıkartıyor'

Grip olan insanların halk arasına cıkmaması gerektiğini vurgulayan Ceyhan, hasta olduğu bilinen insanlardan da uzak durulması gerektiğini bildirdi. Gripten korunmak icin el yıkamanın onemini vurgulayan Ceyhan, ''Enfeksiyondan korunmak icin el yıkamak ayrı bir şey, abdest almak icin yıkamak farklı bir şey, ameliyata giren birinin el yıkaması farklı bir şey. Hastalıklardan korunmak icin avuclarımızı, parmaklarımızı ve parmak aralarını, tırnaklarımızın iclerini temizleyecek şekilde ellerimizi sabunla yıkamalıyız'' şeklinde konuştu.

Ceyhan, enfeksiyonlardan korunmak icin insanların ayrıca yanında mutlaka el dezenfektanı bulundurması gerektiğini ifade etti. Artık Turk insanının opuşme, sarılma, tokalaşma alışkanlığından vazgecmesi gerektiğini ifade eden Ceyhan, opuşmenin, tokalaşmanın sadece grip değil, menenjit, zaturre, tuberkuloz, su ciceği gibi bir cok solunum yolu ile bulaşan hastalığa davetiye cıkardığını ifade etti. Ceyhan, şoyle devam etti: ''Grip donemlerinde sadece selamlaşmayı oğrenmemiz lazım. Mikroplar en cok elle taşınır, birinin elini cok zorunlu değilsek sıkmayalım, her gorduğumuzu sarılıp opmeyelim. Oksururken, aksırırken ağzı kapatma alışkanlığını kazanmamız lazım. Bunun dışında para uzerinde bir suru bakteri barındırır. İnsanlar hasta oluyor, o paraya dokunuyor ve bu para elden ele dolaşıyor, parayla dokunduğumuz zaman el temizliğine dikkat etmemiz lazım. Eğer dışarıdaysak alkollu bir el dezenfektanı ile elimizi mutlaka temizlemeliyiz.''

Virus, surekli şekil değiştiriyor

Grip aşısının 6 aylık koruma sağladığını, bu nedenle gribin sık gorulduğu mevsimin başında yapılmasının tavsiye edildiğini belirten Ceyhan, ancak aşı yapılması icin hala gec olmadığını soyledi. Gripte tek ceşit virus olmadığını, viruslerin her yıl şekil değiştirdiğini ve yeni antijen yapısıyla ortaya cıktığını, bu nedenle her yıl aşının iceriğinin yenilendiğini bildiren Ceyhan, Dunya Sağlık Orgutunun, butun dunyadan ornek toplayarak, her yıl sık gorulen ve en onemli 3 virusu belirlediğini, butun firmalara o yıl icin belirlenen bu viruslere karşı aşı yapılması cağrısında bulunduğunu, onun dışında zaten aşı uretilip satılmadığını kaydetti.