
NÜKLEER SİLAHSIZ DÜNYA ÇAĞRISI
Törende konuşan Nagazaki Belediye Başkanı Tomihisa Taue, geçtiğimiz yıllarda yaptığı "nükleer silahsız bir dünya" çağrısını yineledi. Rusya'nın Ukrayna işgali ile gündeme gelen nükleer silah kullanma tehditlerini "temelsiz bir korku" değil, "somut bir kriz" olarak niteleyen Taue, "Nükleer silahlar varlar ve her an kullanılabilirler. Kendimizi nükleer silahlardan kurtarmak, Dünya'yı ve insanlığın geleceğini korumanın tek gerçekçi yoludur" ifadelerini kullandı. Japonya hükümetini ABD ve Rusya gibi nükleer güçlerin desteklemediği, ayrıca ABD'nin koruma şemsiyesi altında bulunan Japonya’nın da imzalamadığı Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması'nı (TPNW) imzalamaya çağıran Taue, nükleer silaha sahip devletlerin nükleer silahsız dünya hedefine ulaşmak için ileriye dönük somut adımlar atması gerektiğini ifade etti. Taue ayrıca, Japonya hükümetinin Kuzeydoğu Asya'da nükleer silah kullanımını yasaklayan bir serbest bölge hakkındaki tartışmalara öncülük etmesini istedi.
"NAGAZAKİ SON OLSUN"
Japonya Başbakanı Fumio Kishida ise nükleer silahlardan arınmış bir dünya için çalışmaya hazır olduğunu ifade etti. Başbakan Kishida, "Zorlu güvenlik ortamına rağmen, nükleer silah kullanmama kararlılığını sürdürmeli, Nagazaki'yi atom bombasının kullanıldığı son yer haline getirmeliyiz. Şeffaflığın sağlanması, nükleer silahların azaltılması ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi önemli yükümlülükler olmayı sürdürüyor" şeklinde konuştu.
200 bin kişi hayatını kaybetmişti
ABD ilk atom bombası saldırısını 6 Ağustos'ta Hiroşima'ya yönelik gerçekleştirmiş, 9 Ağustos'ta ise Nagazaki ikinci atom bombasının hedefi olmuştu. Saldırılar sırasında yaklaşık 74 bini Nagazaki'de olmak üzere 200 bini aşkın kişi hayatını kaybetmiş, takip eden yıllarda da binlerce savaş kurbanı radyasyon kaynaklı hastalıklara maruz kalmıştı.