• 28-07-2022, 23:23:29
    Kaan Cengiz Han'ın Hazineleri - Suat Yalaz & Galip Bulkat - 1959 Yılı Akşam Gazetesi Bantları

Akşam Gazetesinde tefrika olunan bu cizgiroman daha sonra Kaan başlığıyla Cengiz hanın Hazineleri ve Tibet Canavarı olarak 2 ayrı kitap halinde basılmıştır. Ancak sonradan basılan kitaplarda Galip Bulkat'ın cizdiği bolum ve Suat Yalaz'ın cizdiği bazı sayfalar yoktur.

Karaoğlan Suat Yalaz'ın bulduğu bir isim olmayıp, İlk cizilen macera olan Cengiz Han'ın Hazinelerinde kahramanın ismini bilmediği zamanlardaki adıdır Karaoğlan. Yani once Karaoğlan olarak başlamış, sonra Kaan olmuş daha sonra da ilk anıldığı namına geri donmuştur.

Abdullah Ziya Kozanoğlu, Kızıltuğ adlı oykusunu, Resimli Mecmuada tefrika eder. Kızıltuğ'da ortaya cıkan Otsukarcı ve oğlu Kaan, maceradan maceraya koşan Orta Asya'lı kahramanlardır.

1959'da Akşam gazetesinde, Kızıltuğ'un cizgiromana donuşturulmesi gundeme gelir ve bu iş icin genc ressam Suat Yalaz duşunulur. 19 Ağustos 1959'da başlayan Kızıltuğ buyuk ilgi gorur ve devamına karar verilir. Kızıltuğ'un devamı niteliğindeki "Cengiz Han'ın Hazineleri", kahramanı Kaan'ın ismiyle cizilir.

Kaan, Karaoğlan'ın son ismini almadan gecirdiği bir donemdir. Suat Yalaz, toplam dokuz adet Kaan macerası hazırlar.

Bu maceralar, Cengiz Han'ın Hazineleri, Tibet Canavarı, Altın Saclı Kız, Kız Kulesi Kahramanı, Hulagu'nun Gozdesi, Ağahan'ın Yuzuğu, Alagoya'nın Olumu, Altın Hancer ve Bozkurt'un İntikamı'dır.

Basılan ilk Kaan kitabına bakılırsa bircok sayfanın eksik olduğu gorulecektir. Sayfaların sağ alt koşesindeki tarihlere dikkat edilirse 1 aylık bir boşluk vardır. Bu boşluk da Galip Bulkat tarafından cizilmiştir. Bu sayfalar da Kaan'ın 1. kitabında yoktur.

Bunun oykusunu aktarayım hemen. Suat Yalaz bir soyleşide Abdullah Ziya, Ratip Tahir hocamıza tarihi romanlardan senaryolar hazırlıyordu. Ama hocamız cok boğulmuş, bunalmış, gazetede rotarlar başlamış. Bir ara bir genc bulalım da bize roman yapsın, Ratip Tahir Burak hoca dinlensin, demişler. Yaparmısın diye sordular. Yaparım dedim. Paraya ihtiyacım vardı.? der.

Ustadın dinlenmesi Yalaz?ın onunu acmıştı. Cok populer bir tarihi roman olan Kızıl Tuğ?un devamı niteliğindeki calışma, Kaan adlı kahraman ortaya cıkmıştı. Başarılı bir hareket senaryosu ustune kurulan oyku Kaan?ın Cengiz Han?ın hazinelerine giden yolda kendi kimliğini ve babası Otsukarcı?yı bulmasını anlatıyordu. Kaan hicbir şeyden korkmuyor, en tehlikeli duşmana bile alaycı bir tavırla yaklaşıyordu. Yalaz ise bu durumu inandırıcı bulmuyordu. Fakat bu ufak mudahaleler başına iş acmıştı. Cunku Kozanoğlu kızmaya başlamış ve bu mudahalelerden rahatsız olmuştu.

Bu arada Yalaz yedek subay olarak askere gitti. Calışmalar aksıyordu. Malik Yolac işin başkasına verilmesini istedi. İllustrasyonlar yapan Galip Bulkat işi devraldı. Fakat tiplemeleri benzetemiyordu. Cok gecmeden işi tekrar Yalaz devraldı. Bu defa Kozanoğlu?yla aralarında bir anlaşma yaptılar. Yalaz, Kozanoğlu?ndan aldığı ozetleri kendi tarzıyla oykuye aktarıyordu. Beş seruven sonunda Kaan noktalandı. Gazetenin ortaklarından Kozanoğlu ayrılmaya karar vermişti.

Gazete bantlarından oluşan 240 sayfadan oluşan bu seruveni yeniden duzenleyip beğeninize sunuyorum. Sevgili dostum Kolibri'ye Akşam gazetesinden 1959 yılında kim bilir hangi cizgi roman sever kişi tarafından kesilip biriktirilmiş bu onemli koleksiyonu ham tarama yaparak bizlere ulaştırdığı icin cok teşekkur ediyorum.

Kapak olarak sonradan Galip Bulkat'ın cizdiği sayfaların cıkarıldığı Atlas Kitabevinin bastığı kitaptan aldığım resmi kullandım. ZamanGezgini

Cengiz Han'ın Hazineleri - Suat Yalaz & Galip Bulkat - 1959 RAR 172 Mb:
    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Galip Bulkat'ın cizdiği sayfalardan bir ornek.

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Not: Sevgili Kolibri'nin duzenlenmemiş ham taramasının linkidir.