• 23-07-2022, 21:17:35

"Hicbir şey olmamasının korkunc olduğunun farkında mısın?"

Sıradışı metinleriyle 20. yuzyıl dunya edebiyatında kendine ozgu bir yer edinen Julio Cortázar'ın caz muziğin olumsuz isimlerinden Charlie Parker'a adadığı Takipci isimli hikÂyesi, ic ice gecmiş olayların, son hız yuvarlanan yaşamların, biriken sıkıntıların ortasında, yaşantısına katlanmakta zorlanan bir caz dehÂsının son gunlerini ele alıyor.

Yıl 1949 ya da 50... Cincinnati'de bir kayıt provası... Miles Davis'in de tanıklık ettiği eşsiz bir an... Kahramanımız Johnny Carter, doğaclama caldığı bir prova sırasında birden durur ve havaya bir yumruk savurup haykırarak "Bunu yarın calıyorum," der. Bir yandan alnına vurmaktadır ve "Bunu yarın calmıştım, bu korkunc bir şey Miles, bunu yarın calmıştım," diye sayıklamaktadır.

Her satırında varoluşsal sancılar barındıran Takipci, "zaman" kavramıyla daimi bir problemi olan Charlie Parker'ın parlak kariyerinin ve calkantılı yaşantısının son zamanlarına tanıklık ettiriyor. Anlatıcımız, bir başka deyişle takipcimiz Bruno, hikÂyede Johnny Carter adıyla gecen Charlie Parker'ın baş dondurucu yaşamında kısa ama son derece etkili bir zaman koridoru acarak okurları peşinden surukluyor. Caz tarihinin gelmiş gecmiş en buyuk alto saksofoncularından Parker'ın olumunden onceki son gunlerini hareketli bir arka plan eşliğinde aktaran Takipci, Arjantinli sanatcı José Muñoz'un kitabın ruhunu butunleyen siyah beyaz illustrasyonlarıyla kitapseverleri metnin derinliklerinde bir gezintiye cıkarıyor.

Sıkı bir Parker hayranı olmasının yanı sıra amator bir cazcı olan Cortàzar, muzikteki notaların edebiyattaki karşılığı sayılabilecek harflerin yardımıyla efsane muzisyenin anısına yakışan "emprovize" bir metin kaleme alıyor. Her şeyin mumkun olabildiği caz dunyasından gunbegun kopmaya başlayan bir yıldızın deyim yerindeyse erken yasını tutan yazar, sanatcı ve eleştirmen arasındaki "karşıt" ilişkiye dem vurarak felsefi sularda geziniyor.

"Bird" olarak da tanınan ve caz tarihinin en buyuk isimlerinden Charlie Parker'ın muzikle zamanın otesine gecişini, saksofonuyla kurduğu ozel ilişkiyi ve varoluşsal sancılarını irdeleyen Cortàzar, donemin cetrefilli atmosferini, gecmişle gunumuz arasında akıp duran bir zaman gelgitinde yuzduruyor.

(Tanıtım Bulteninden)

Ceviri:
    Pınar Savaş
    Baskı Yılı: 2016
    Yayınevi: DeliDolu

Aranabilir PDF

Mediafire

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.