“Ama duşunmez misiniz?” diye sordu Bayan Williams utanarak, “Duşunmez misiniz Bayan Westmacott, kadının da kendine ait bir gorevi olduğunu?”
Evin hanımı buyuk bir gurultuyle halterlerini yere bıraktı. “Eski boş laflar!” diye bağırdı, “Eski slogan! Nedir kadına ayrılan bu gorev? Oylesine hakir, oylesine kaba, oylesine ruhu olduren, aşağılık bir şey ki başka hic kimse buna tenezzul etmez. Kadının gorevi işte bu! Ve bu kısıtlamaları kim ona kabul ettirdi? Bu dar alana onu kim tıktı? Vahiy miydi? Doğa mıydı? Hayır, en buyuk duşmandı o. O erkekti.”
“Ah harika, halacığım!” diye ağır ağır konuştu yeğeni.
“Oyleydi, Charles. Sendin ve dostlarındı. Diyorum ki kadın, erkeğin bencilliğinin devasa bir anıtıdır. Butun bu ovunulen kibarlık nedir, bu ince sozler ve muphem ifadeler? Sınamak istediğimizde nerededirler? Goreceli olarak da olsa erkek, bir kadına yardımcı olmak icin her şeyi yapar. Elbette. Ya cebine dokunulduğunda bu nasıl işler? O zaman kibarlığı nerededir? Ehliyet kazanması icin doktorlar ona yardım ederler mi? Baroya kayıt olması icin avukatlar ona yardım ederler mi? Ruhban sınıfı ona kilisede musamaha gosterir mi? Zavallı kadını gorevine yollayın! Onun gorevine. Erkekler yemliğin etrafındaki domuzlar gibi altını yoklarken onlara mudahale etmemek, işte erkekler kadının gorevini boyle goruyor. Burada oturup alay edebilirsin Charles kurbanına bakarken ama doğru olduğunu biliyorsun, her kelimemin.”
Doyle bu eserinde kadın haklarını savunmaktadır. Şehrin uzağındaki bir yerleşim yerinde yaşayan uc ailenin birbirlerine etki ederek yaşadıkları olaylar, kadınlar ve onların haklarının temel alınarak işlendiği bu eserde resmediliyor. Doyle, sigara ve icki icen, kısa etek giyen, bisiklet kullanan ozgur kadınların o donem icin yadırganacak tum bu davranışlarını kucaklamasa da sempati gosteriyor ve cağın duşuncesinin aksine haklarını arayan bu kadınların arkasında duruyor.
Ceviri: Petek Onur
Yayın Tarihi: 19.03.2014
ISBN: 9786051213217
Yayınevi: Kyhrhos Yayınları
Sayfa Sayısı: 125
Aranabilir PDF + 1.1 MB
Mediafire