• 23-07-2022, 19:16:44

Klasik Rus edebiyatının başyapıtları arasında yer alan Suclu Kim?, Rus edebiyat tarihinde, saf anlamda ilk “toplumsal” roman olarak değerlendirilmektedir.

Unlu eleştirmen Belinski, romanı, cağdaş Rus yaşamını toplumsal ve psikolojik acıdan ele alması bakımından cok onemli bulmuştur.
    İngiliz felsefeci Isaiah Berlin ise “Herzen’in romanı 1840’ların duşunsel mayalanmasında ciddi bir rol oynadı. Toplumsal ve ahlaki anlamda onemli bir yapıttır ve Herzen’in kişiliğinin de mukemmel bir ifadesidir” demiştir.
    Aleksandr Herzen’in “Benim yayınlanmış ilk romanımdır. 1841’de Novgorod’da surgunken başladım yazmaya ve epey gec, Moskova’da bitirdim,” dediği romanı, 1845-46 yıllarında gazetede tefrika edildikten sonra 1847’de kitap olarak yayınlanmıştır. Rusya’da toprak sahibi zenginlerin hantal ve bayağı yaşantılarını hicvederek eleştirdiği icin Carlık sansurune de uğrayan Suclu Kim?, bir yanda gununu gun eden sorumsuz toprak beyleri, diğer yanda mutluluğu arayan genc bir cift ozelinde Rus toplumunun panoramasını sunarken, “gayrimeşru ilişkileri” sorgulayarak yolunda gitmeyen beraberliklerdeki asıl sucluyu da aramaktadır…

Ceviri: Mazlum Beyhan
    Yayın Tarihi: 02.06.2016
    Yayınevi: Yordam

Aranabilir PDF

Mediafire

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.