"Romanları mimari acıdan ele alırım. Kapıdan girildiğinde o kapı oyle inşa edilmiş olmalı ki, okur o anda binanın sağlamlığına guvenmeli," diyen Ian McEwan, yine sağlamlığı garantili bir yapıyla karşımızda. Son donem İngiliz edebiyatının parlak yazarlarından McEwan, Yabancı Kucak'ta Gotik roman turunu Romantizmin ilk donemlerinden gunumuze taşıyor. Gotik edebiyatın temel ozelliklerinden olan tekinsizlik, gizem ve korku havasını yaratmak icin de mukemmel bir mekÂn seciyor: Ne kadar dolaşırsanız dolaşın, her zaman donulmemiş bir koşeyi, keşfedilmemiş bir gecidi, kayıp bir binayı, ağza alınmayacak deneyimlerin yaşandığı gizli bir mekÂnı gozden kacırabileceğiniz duygusunu veren kadim Venedik kentini. Venedik'in, dış mekÂn olmasına karşın yarattığı kapanıklık duygusuyla ruhları daraltan Mary ve Colin, turistik gezilerin barındırdığı gozetleme ve kenti tuketme arzusuyla sokaklarda gzeinip dururlar. Bu gezinin, onların cinsellik, ilişkiler ve şiddetin orduğu ağda gelişip cetrefilleşen bir yaşantıya gotureceğini bilmeksizin...
McEwan'ın romanlarında sinemacıları cezbeden gorsel zenginlik burada da kendini gosteriyor. Yabancı Kucak, 1990'da Paul Schrader tarafından sinemaya uyarlandı. Filmin senaryosuna Harold Pinter de katkıda buludu. The Times gazetesinin "bu adanın en iyi yazarı" olarak nitelediği 'ın 1981 yılında Booker Odulu'ne aday gosterilen romanı Yabancı Kucak, cabuk tuketilmeyecek bir gerilimin "kara ayrıntılar"ını adım adım izlemek isteyenler icin...
Ceviri: Pınar Kur
Orjinal Adı: The Comfort of Strangers
Yayın Tarihi: 21.09.2004
Yayınevi: Ayrıntı
Aranabilir PDF