• 23-07-2022, 19:03:28

Fakir Baykurt - Onuncu Koy, Adam Yayıncılık, İstanbul 2005.

Turkiye’nin binlerce koyunden biridir Damalı. Tıpkı diğerleri gibi, bu koyun muhtarı, bekcisi, eğitmeni, arlısı arsızı, her bir şeyi vardır. Tabii, bir de oğretmeni...

O eğitim ordusunun neferlerinden biridir. Yemede icmede, gezmede tozmada değildir gozu. Dunyaya doymadan, guzel evler, temiz sular, bakımlı cocuklar, cocukları uysallaştırmayan okullar gormeden olurum diye korkmaktadır. Koylere aydınlığı goturme savaşında yenilmekten bir de... Gel gor ki, bu uğurdaki mucadelesi cetin gecer Oğretmen’in. Verdiği savaşta koyluyu yanına alıp, haksızlığın, yolsuzluğun karşısında durdukca, doğruları soyledikce yerinden edilir. Dahası, cok sevdiği mesleğinden. Ama Oğretmen yılmaz. Işığını saca saca o koy senin, bu koy benim dolanır. Boyle boyle, yolu Onuncu Koy’e duşer. Burada da onu benzer bir mucadele beklemektedir..

Fakir Baykurt cok buyuk bir soz ustasıdır. Her kahramanının mensup olduğu sınıfa ve mevkiye gore bir dili, konuşması vardır. Roman olculu ve yerinde kullanılan ata sozleri ve deyimlerle orulu bir soz celengidir.

Rıza Mollof

Onuncu Koy baştan halk sozleriyle, turkulerle, esprilerle bezenmiş. Fakir Baykurt halk dilini kullanmayı iyi başarıyor. Kelimeler, cumleler bıcak gibi yerine oturmuş.

Dursun Akcam

**Yukleme bana ait.

Format PDF. Boyut (6.76 MB). 321 Sf.

ISBN: 9789754184259

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.