Frantz Fanon - Siyah Deri Beyaz Maskeler, Encore Yayınları, İstanbul 2016.
“Bir Cinhintli kendine ozgu bir kultur keşfettiği icin ayaklanmamıştır. ‘Yalnızca’ bircok bakımdan artık soluk alamadığı icin ayaklanmıştır,” diyen Frantz Fanon’un Siyah Deri, Beyaz Maskeler’i ABD’deki Kara Panterler ve Ucuncu Dunyadaki bağımsızlık mucadeleleri gibi siyasi hareketlere ilham kaynağı olmuş, aynı zamanda somurgecilik ve ırkcılıkla bağlantılı kimlik sorunlarının tartışılmasına onculuk etmiş kitaplardan biri. Irkcılığın, ayrımcılığın —heyhat!—hÂl gundemde olduğu dunyamızda da modern eşitlikci duşuncenin klasiklerinden biri olarak guncelliğini koruyor.
Siyah gercekliğini anlamaya calışırken Fanon, İkinci Dunya Savaşı’na Fransa Ozgur Ordusu saflarında katılmış genc adamın savaş sonrasındaki gundelik yaşantısından ve hocası Aimé Césaire’in Siyah kimliğine sahip cıkan duşuncesi ile şiirinden hareket ediyor, uzmanı olduğu psikiyatri ve psikanalizden yararlanıyor; ayrıca felsefeden, ozellikle Jean-Paul Sartre’ın Yahudi duşmanlığı ve Siyah-karşıtı ırkcılık uzerine yazılarından hem besleniyor hem de yer yer onlarla tartışarak ilerliyor.
Tetikte bekleyen bir bilinc ile şiirsel bir dili birleştiren bu etkileyici metin ırkcılık, somurgecilik ve “İnsan” ustune duşunmek isteyenler icin.
**Yukleme bana ait.
Format PDF. Boyut (5.67 MB). 279 Sf.
ISBN: 9786059949408
Alternatif Link: