...
Bakın Kazancakis'in Toda Raba adlı romanını yayınladım. Kitap, sabah 9.30'da gerekli makamlara verildi. Sonradan oğrendiğime gore, savcılık, kitabı, İstanbul Universitesi'ndeki bilirkişi arkadaşlarınızdan birine gondermiş. Universitede değil, Bebek'teki evindeymiş. Kurye oraya goturmuş. Adam 240 sayfalık kitabı okumuş hemen, 1.5 sayfalık rapor yazmış. Kurye raporu savcılığa goturmuş, savcılık toplatma kararı cıkartmış. Ve 16.30'da polisler gelip, topladı kitabı. Butun bu işlemler 7.5 saat icinde oluyor, hem de aynı gun. Yorumunu size bırakıyorum." Sulhi Donmezer yorum yapmadı, ama, "Gecen gece karı-koca yatmış, kitap okuyorduk. Karım, 'Bak Sulhi, okuduğum kitap Turkluk aleyhtarı,' dedi. Kazancakis'in 'Ya Hurriyet, Ya Olum' adlı kitabıydı. Hemen raporu yazdım, kitap toplatıldı... Her ay İlhan'ın (Selcuk) 26 yazısını okurum, ama hic aleyhte rapor yazmadım." Guldum. Ali Gevgilili, "Ne icersiniz?" diye sordu. Sonra ekledi: "Habora, kola icer misin?" Sulhi Donmezer yine atıldı: "Amerikan malı olduğu icin icmez." İcmedim, gerekcesi de, Sulhi Donmezer'le aynı cevrede bir şey icmemek duşuncesinde olduğum icindi.
...
Yazıyı şurdan okuyabilirsiniz.