Honore De Balzac - Mutlak Peşinde
Romanlar ve Öykü Kitapları1 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Kitap Forumları
- Romanlar ve Öykü Kitapları
- Honore De Balzac - Mutlak Peşinde
-
22-07-2022, 20:16:12
Honoré de Balzac (1799-1850): Fransa'nın 19. Yuzyıldaki sosyal yapısının tarihsel bir tablosunu cıkardığı eski ve yeni romanlarını 1830'dan sonra İnsanlık Komedyası başlığı altında topladı. 1834 yılında yazdığı Mutlak Peşinde bu anıtsal eserde "Felsefi İncelemeler" başlığı altında bir araya gelen romanlar arasında yer almaktadır. Balzac'ın roman kahramanları cıkar catışmalarının ortasında, ait oldukları sınıfın tipik karakterleri olarak ele alınsa da, her birinin bireysel ozellikleri, ruh hallerinden giyim kuşamlarına kadar ayrıntılı olarak tasvir edilir. Mutlak Peşinde'de bilimsel araştırma tutkusuyla surdurulen bir yaşamın dramatik oykusu buyuk bir ustalıkla anlatılır.
"- İnsan bir kap gibidir. Benim fikrime gore aptallar beyni en az fosfor ve diğer elektromanyetik urunlerden icerenlerdir. [Bu madde] delinin beyninde aşırı miktarda, normal insanda bir parca, dehada ise ideal bir seviyede, doyma noktasındadır. Aşık, danscı, obur [beyin denen bu] elektrik aletten cıkan gucu farklı yerlere yonlendiren insanlardır. Demek ki duygularımız da ?
- Yeter Balthazar! Beni korkutuyorsun. Buyuk gunah işliyorsun. Yoksa benim aşkım bir ?
- Bu ucucu maddeden cıkan şuphesiz Mutlak olmalı. Bir duşun. Ya bulursam? Ya bulursam? [...] Metalleri, elması, doğayı yeniden yapabilirim!
- Peki daha mutlu olacak mısın? [...] Lanet olası bilim. Lanet olası şeytan! Unutuyorsun! Şeytan gibi kibirlenerek onunla aynı sucu işliyorsun. Tanrı?nın alanına giriyorsun.
- Tanrı? Oh! [umursamazca]
- Ah! İnanmıyor. [...], Tanrı senin asla elde edemeyeceğin bir guce sahip!
- Nedir o?
- Tek kuvvet, hareket! Beni okumaya mecbur ettiğin kitaplardan anladığım bu. Ciceklerin, meyvaların, Malaga şarabının analizi ile onların parcalarını anlayabilirsin. Ama bunları birleştirerek o cicekleri, meyvaları, Malaga şarabını yapabilir misin? Guneşin anlaşılmaz etkisine, ispanya?nın atmosferine sahip olabilir misin? Parcalara ayırmak yaratmak değildir."