Photoshop değil !

27 yıl once Erzincan'da bir dağ eteğine yapılan bu resim, uzaydan bile goruluyor..

ERZİNCAN'ın Keşiş Dağları eteklerinde bulunan ‘Duz Parmaklar Sırtı’ adı verilen tepedeki Ataturk portresi, uzaydan bile gorunen tek Turk ozelliği taşıyor. 27 yıl once 3 bin gonullu askerle 29 gunde tamamlanan 176 metre boyunda 7 bin 500 metrekare alan uzerine yapılan dev portre icin Ressam Mustafa Aydemir, portreyi dağladan toplanan taşlarla yaptığını anlattı. Kısa donem askerlik yaparken hayalinin bolumunu gercekleştiren Aydemir “Aslında orada o resmin askerler ve kent uzerindeki moral etkisini duşunerek hareketli, sesli bir portre tasarlamıştım. Portrenin Turk Milleti'ne ait olduğunu duşunerek altına imzamı atmadım. Taşları insan zincirleri oluşturularak, dağın tepesine taşıdık. Dağda calışırken, kurt suruleri cadırımızı bastı. Ayı suruleri ile de karşılaştık. Cok zorluklar cektik. Zaman zaman geceleri de calıştık. ‘Dağdan Bakan Gozler’ kitabında yaşadıklarımızı ve yaptıklarımızı anlatıyorum” dedi.

Vatani gorevini 59'uncu Topcu Tugay Komutanlığı'nda 4 ay kısa donem er olarak yapan ressam Mustafa Aydemir, 1982'de 3 bin gonullu askerle 600 ton taş, 210 ton harc ve 200 ton boya kullanarak boyuk bir proje başlattı. 7 bin 500 metrekare alan uzerine kondurulan Ataturk portresi 29 gunde tamamladı. Mustafa Aydemir, “Bu resim benim hayalimin sadece bir kısmı idi. Aslında Ataturk'un askerler ve kent uzerindeki moral etkisini duşunerek hareketli ve sesli portre tasarlamıştım. Bu da dunyada ilk olacaktı. Ama bunun icin gerekli butce cıkmayınca resim yapıldığı gibi kaldı” diye konuştu.

TAŞLAR, İNSAN ZİNCİRİYLE TEPEYE NAKLEDİLDİ

Portrenin dağdan elle toplanan taşlardan yapıldığını vurgulayan evli ve 4 cocuk babası Mustafa Aydemir, şoyle dedi: “Deprem bolgesi uzerinde olmasına karşın yuzlerce yıl sonraya kalması icin planladığım calışmada cok hassas davrandık. Dağdan gelen yağmur sularından oluşan sellerin resmi aşağıya kaydırmaması icin, drenaj calışması yaptık. Cevredeki tepelerden toplanan taşları insan zincirleri oluşturularak dağın tepesine taşıdık. Calışmalar sırasında kurt ve ayıların saldırısına uğradık. Cok zorluklar cektik. Ama başta o donemki Tugay Komutanı rahmetli Hidayet Gungor ve 3 bin askerle bu buyuk calışmayı ortaya cıkardık.” Ataturk portresini bitirdikten sonra odul olarak kendisi ve ekibine tezkerelerinin imzalanarak verildiğini, portrenin altına imzasının atılmasının soylendiğini vurgulayan ressam Aydemir, “İlk defa bir emre karşı geldim ve erken terhis istemedim. Vatani gorevimi gunu gunune tamamladım. Portrenin Turk Milleti'ne ait olduğunu duşunerek de altına imza atmadım. Gelen yoğun baskı sonucu 27 yıl sonra portreyle ilgili belgesel bir kitabın hazırlanması icin calışmalara başladım. Calışmasına başladığım ‘Dağdan bakan gozler’ kitabı onumuzdeki yıl tamamlamış olacak” dedi.

ERZİNCAN’IN GURURU

Erzincan Valisi Abdulkadir Demir, goreve başladığı gun dikkatini ceken ilk şeyin 3'uncu Ordu Komutanlığının bulunduğu alandaki dev Ataturk portresi olduğunu vurguladı. Vali Demir, portrenin kimler tarafından yaptığını araştırdığını belirterek şoyle konuştu: “Askerliğini yapan ressamın boyle bir fikir ortaya attığını, o donemki komutanların da personel ve malzeme desteği vermesiyle boyle muhteşem bir eserin ortaya cıktığını oğrendim. Ulu Onder Ataturk’un gonullerimize kazınan resminin boyle dağa yansıması Erzincan icin onur vesilesidir. Erzincan'ın butun yuksek kesimlerinden gorebilebilen resim, kardan veya yağmurdan etkilenmiyor. Bu resim 27 yıldır sanki bugun yapılmış gibi duruyor.” Yaklaşık 5 yıl once gittiği Erzincan’ın dağlarında dev Ataturk portresini gorduğunu anlatan Petrol Jeoloğu Sezgin Aytuna, uzaydan gorulebilen dunyanın en buyuk portresinin bu olduğunu dile getirdi. Kuzey Anadolu Fay Hattı uzerinde bulunan portrenin yapımında kullanılan teknik sayesinde bozulmadığını hatırlatan Aytuna, Anrkara'da Turkiye Petrol Jeologları Seminerleri nedeniyle TPAO Araştırma Merkezi’nde duzenlenen etkinlikte Erzincan'da, kentin kuzeyindeki bir tepeye yapılmış Ataturk portresini keşfettiğini soyledi. Aytuna, “Portrenin fotoğrafını cektim. 2007’de bir belgesel icin portreyi yapan kişiyi aramaya başlayınca ressam Mustafa Aydemir'e ulaştım. Dunyanın en buyuk portresi, yurt dışındaki insanların da ilgisini cekiyor” dedi.

Mustafa Aydemir kimdir?

RESSAM Mustafa Aydemir, 1953 yılında Antalya’da doğdu. Antalya Lisesinden mezun olduktan sonra 1979 yılında İstanbul Devlet Guzel Sanatlar Akademisi Yuksek Resim Bolumunden mezun oldu. 1982 yılında askerlik gorevini yapmak uzere Erzincan 59’ncu Topcu Tugay Komutanlığında 4 ay kısa donem er alarak yaptı. Halen İstanbul’da oturan Baydemir, adamı evli ve 4 cocuk babası.