Ataturk ve Milliyetcilik
Türkiye, Osmanlı ve Mustafa Kemal Atatürk0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kültür
- Türkiye, Osmanlı ve Mustafa Kemal Atatürk
- Ataturk ve Milliyetcilik
-
22-07-2022, 03:44:00
ATATURK'UN MİLLİYETCİLİ?İ
Gazi Mustafa Kemal Ataturk, birbirinden oldukca farklılıklar arzeden milliyetcilik akımlarının yaygın olduğu bir donemde tarih sahnesine cıkmıştır. O, 1907 yılından itibaren yeni bir Milliyetcilik ulkusune bağlanmıştır. Bu anlayışta Milliyet, dilde, kulturde, tasada, sevincte birlik ve beraberliği ifade eder. Nitekim, Ataturk'e gore millet, "Dil, kultur ve ideal birliği ile birbirine bağlı vatandaşların oluşturduğu bir siyasi ve ictimai heyettir."Rasyonel bir Turk Milliyetcisi olan Gazi Mustafa Kemal Ataturk, buyuk bir fikir ve devlet adamı olarak, buyuk hayal kırıklıkları ve acı gunler yaşayan Turk Milleti’nin, yeniden ozguvenini kazanmasını sağlamıştır. Milli Mucadele, bu guven ve azimle gercekleştirilmiş ve ardından Turkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuştur.
Ataturk bunu, "Ben 1919 senesi Mayıs'ı icinde Samsun'a cıktığım gun elimde maddi hicbir kuvvet yoktu. Yalnız Turk Milletinin asaletinden doğan ve benim vicdanımı dolduran yuksek ve manevi bir kuvvet vardı. İşte ben bu milli kuvvete, bu Turk Milletine guvenerek işe başladım" sozleriyle ifade etmektedir.Turkiye Cumhuriyeti’nin yaşaması, gelişmesi ve varlığını surdurmesi icin Milliyetciliği en buyuk dinamizm olarak goren Ataturk de, kurduğu ve genc kuşaklara emanet ettiği Turkiye Cumhuriyeti’nin Anayasaları da, Milliyetciliğe buyuk onem vermiştir. Cunku Ataturk Milliyetciliği’nde “Millet” en buyuk değerdir. Ne fert, ne aile, ne meslek Turk Milletinin dışında ve ustunde kendi başına bir değer taşımamaktadır.
Ataturk'un Milliyetcilik anlayışı akılcı, cağdaş, medeni, ileriye donuk, demokratik, toplayıcı, birleştirici, yuceltici, insani ve barışcıdır. Boyle bir Milliyetcilik anlayışı, Milliyetcilikle taban tabana zıt olan komunizmle yan yana gelemeyeceği gibi, totaliter faşizmle ve teokratik duzen savunuculuğuyla da asla bağdaşmamaktadır.Ataturk Milliyetciliği, ozellikle bazı yazarlar tarafından kasıtlı olarak irrasyonalist bir şovenizmle karıştırılmaktadır. Aslında, kendi varlığını mutlak ve ustun, diğer milletleri hakir ve aşağı goren bu mutaassıp akım, Ataturk Milliyetciliği’nin karşısındadır; emperyalist emellere vasıta olduğundan barış ve guvenlik icin de zararlı ve tehlikelidir. Ataturk Milliyetciliği, başka milletlerin haklarına riayet eden bir milliyetcilik anlayışını temsil etmektedir. Emperyalizm ve somurgecilik, başka milletlerin haklarını ciğnediği, varlıklarını yok ettiği icin Ataturk Milliyetciliği’nin karşısındadır.
Ataturk'un Milliyetcilik anlayışında, milli ahlak ve milli seciyenin yanında, milli birliğin de cok onemli bir yeri vardır. "Kesinlikle bilmeliyiz ki, iki parca halinde yaşayan milletler zayıftır, marizdir" tespitini yapan Ataturk, milli birlik ve beraberliğin onemine dikkatleri cekmektedir. Milli birliğin zorunluluğuna işaret eden ve bunun korunmasını "Gencliğe Hitabesi"nde Turk Gencliğine emanet eden Ulu Onder, yurdun dort bucağında oturan vatan evlatları arasında hicbir ayrılık gormemekte ve onların aynı cevherin damarları olduğunu hatırlatmaktadır.
"Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trabzonlu, İstanbullu, Trakyalı ve Makedonyalı hep aynı ırkın evlatları, hep aynı cevherin damarlarıdır." diyerek nesiller sonrasında yaşanabilecek sorunlara gondermeler yapan Ata’mız; "Bu damarlar birbirini tanısın. Bu dediğim şey olduğu zaman başka bir alem gorulecek ve bu alem dunyaya hayret verecektir. Turk'un varlığı bu kohne aleme yeni ufuklar acacak. Guneş ne demek, ufuk ne demek o zaman gorulecek. Bu karmaşık işlerin icinde yukselebilmek icin bize dirlik gerekir. Birlik onunla beraber yurur. Diri yalnız Turk Milletidir, birliği ortaya koyan da Turk'tur, dirliğin ne olduğunu anlatan da Turk'tur." sozlerini soylemektedir.
Son gunlerde artan teror olayları ve provakasyonlarla Turk Milletinin huzurunu, milli birlik ve beraberliğini bozarak kardeş kavgası cıkarmak isteyenlere Gazi Mustafa Kemal Ataturk, yuzyılın başından şoyle seslenmektedir:"Turk Milleti, kendinin ve memleketinin yuksek menfaatlerinin aleyhine calışmak isteyen bozguncu, vatansız, milliyetsiz beyinsizlerin sacmalamalarındaki gizli ve kirli emelleri anlamayacak bir topluluk değildir."Unutmayalım ki, Cumhuriyetimizin Kurucusu’nun nirengi noktalarını belirlediği Milliyetcilik anlayışı, bugun de milli birlik, beraberlik ve butunluğumuzu her turlu saldırıya karşı korumak icin sağlam bir rehberdir.