ZUBEYDE HANIM DOĞUMEVİ
Tarih 20- Mayıs -2020 Bursa Zubeyde Hanım Doğumevi onunde Zubeyde Hanım ile birlikteyim: Sayın Zubeyde Hanım, burası 1981 yılında 125 yatak kapasitesi ile kuruldu. Bakın sizin adınızı taşıyor.
- Benim adımı taşıyan bir doğumevi mi? Kemalim 19- Mayıs -1919 tarihinde Samsun'a cıktıydı. Sonrasında Erzurum ve Sivas Kongreleri bunları biliyorum. 1- Kasım -1922 tarihinde saltanatı kaldırdı. Osmanlı İmparatorluğu resmen sona erdi. 1- Ocak -1923 yılbaşını hatırlıyorum. Ya sonrası?
-Tam ben soze girecektim ki, Mustafa Kemal Ataturk aniden yanımızda belirdi: Anneciğim, sonrasında 29- Ekim -1923 tarihinde Cumhuriyeti ilan ettim ve Turkiye Cumhuriyeti' ni kurdum. Cumhuriyet diyorum, ozgurluk diyorum, bağımsızlık diyorum. Halkın kendi kendini yonetmesi diyorum. Beğenmediği yoneticiyi değiştirmesi diyorum.
- Ah Mustafa'm, benim yakışıklı oğlum. Sen de buraya geldin mi? Padişahın hakkında idam fermanı vardı. Bundan hic mi korkmadın?
- Konu vatan savunması ise, canım bu vatana feda olsun. Bir Mustafa Kemal yok olsa, bin Mustafa Kemal var olur. Mustafa Kemaller olmez. Benim kurduğum Turkiye Cumhuriyeti bolunmez.
Ataturk hırslanmıştı. Sağa sola bakındı. Bana doğru dondu: Cocuk senin adın ne? diye sordu.
Ben: Serdar Yıldırım, dedim.
- Şimdi burayı bana tam olarak tarif et bakalım.
- Kaplıcalar, yukarıda kaldı. Senede bir iki defa gelip gittiğiniz Paşa Ciftliği kuzey batıda işte şu yanda bulunuyor.
- Cocuk, sen ne biliyorsun benim Paşa Ciftliği'ne gelip gittiğimi?
- Bir kitapta resminizi gormuştum. Ustu acık arabanızın arka koltuğunda oturuyordunuz ve şoforunuz arabadan daha inmemişti. Yol toprak yoldu. Etrafta ciftlikten başka yapı gorunmuyordu.
- Doğru, o zamanlar tabiatla ic iceydik. Bursa yeşildi, bu kadar ev yoktu. İnsanlar coğalmış. Arabalar coğalmış. Yollarda insandan cok araba var.
- Doğrudur. Bu kadar araba benzin ve gaz ile gidiyor. Bu değirmenin suyu nereden geliyor, hep merak etmişimdir. Yakındaki bir yere insanlar arabayla gidip geliyor. Yurumek sağlıktır, benzin ve gaz icin, dış ulkelere bağımlı kalıyoruz. Doviz yurt icinde kalmalı. Ulke guclu olmalı.
- Aferin sana cocuk. Kac yaşındasın?
- 62 yaşındayım. Aynalarla aram iyidir. Her yeni gune yeni bir umutla başlıyorum. Yolun yarısını gectin diyenlere gulup geciyorum.
- Bak bu cok iyi. Yaşama sevinciyle dolusun. Benim zamanımda atlar vardı, atlı arabalar vardı. Kac dakikadır buradayım, ne at gordum, ne atlı araba?
- Benim cocukluğum ve gencliğimde atlı arabalar coktu. Pazardan karpuz, kavun aldığımızda bunları atlı arabaya yukleyip eve gotururduk. Son yıllarda atlı arabalar yok oldu.
Mustafa Kemal Ataturk şoyle bir soru sordu: Şu anda Turkiye'de ne kadar insan yaşıyor?
- 2019 nufus sayımına gore 83 milyon insan yaşıyor.
- 1935 nufus sayımına gore 16 milyondu. Bu tarihten sonra Turkiye savaşa girdi mi?
- Girmedi.
- Girmediğine gore nufus fazlasıyla artmış. Anadolu'nun bereketli toprakları planlı bir tarım sayesinde 200 milyon insanı rahatlıkla besler. Ben ağaca, ormana cok onem veririm. Bir ağacın kesilmesine izin vermem. Ağac kesmek isteyene şoyle demiştim: Sen hayatında boyle bir ağac yetiştirdin mi ki keseceksin!
- Trablusgarp savaşı sizin katıldığınız ilk savaştır. Bu savaşta binbaşıydınız. Trablusgarp ve Bingazi'ye gitmiştiniz. Libya'ya cıkartma yapan duzenli İtalyan ordularına karşı bedevi araplarla birlik olarak yapılan savaşı nasıl kazandınız? Top yok, tufek yok. Bunları nereden buldunuz? Bedevileri nasıl savaşcı yaptınız? Hucum deyip ileri atıldığınızda nasıl oldu da sizi takip ettiler?
- Herkes komutan olamaz, herkes savaşcı olamaz. Komutan, savaşcı bir kimliğe sahipse emrindeki asker savaşcı olur. Guclu bir ordunun başına yeteneksiz bir komutan getirirsen, o ordu yenilgiye uğrar. Bedevileri eğittim, onlardan bir ordu kurdum. Yenilmemeyi oğrettim. Bana inanan arap şeyhleri, silah ve cephane tedarik ettiler. Halkı orgutleyerek, bu savaşı kazandım. Halk orgutlenirse yapılan her savaş kazanılır.
Daha sonra Zubeyde Hanım, doğumevini gezmek icin, Ataturk ile birlikte ileri doğru yurudu. Beni cağıran olmadığı icin, onlarla birlikte gitmedim. Yıllar sonra bir araya gelen ana oğulun konuşacak cok şeyi vardı. Rahatsız etmek istemedim.
SON
Zubeyde Hanım Doğumevi
Türkiye, Osmanlı ve Mustafa Kemal Atatürk0 Mesaj
●15 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kültür
- Türkiye, Osmanlı ve Mustafa Kemal Atatürk
- Zubeyde Hanım Doğumevi
-
22-07-2022, 03:37:57