İnonu'nun kızı, Latife Hanım ile Ataturk'un neden ayrıldığını acıkladı
Erzurum Ataturk Universitesinin duzenlediği ?Lozan Antlaşmasının 90?ıncı Yıldonumune Doğru? konulu panele katılan 2?nci Cumhurbaşkanı İsmet İnonu?nun kızı Ozden İnonu Toker, Ataturk ve eşi Latife Hanımın evliliklerinin devam etmemesinin nedenini, "Yani Latife Hanım Ataturk?u bir vatan kurtaran olarak gormuş. Ataturk de onu idealindeki Turk cağdaş kadını olarak gormuş. Ama işte iki idealin bir evde yaşaması, karı kocalık başka birşey. Onun icin boyle iki ideal insanın karı koca olarak yaşaması zor" dedi.
Ataturk Universitesi Kultur ve Gosteri Merkezinde duzenlenen ?Lozan Antlaşmasının 90?ıncı yıldonumune doğru? konulu panelinde konuşan İnonu Vakfı Başkanı ve ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnonu?nun kızı Ozden Toker, Erzurum?un Turkiye Cumhuriyetinin kurulmasında buyuk onemi olduğunu soyledi. Lozan Antlaşması hakkında bilgi veren Ozden İnonu Toker, daha sonra farklı donemlere ait anılarını anlattı. Ataturk?un İnonu ailesine cok yakın olduğuna dikkati ceken Ozden İnonu Toker, Ataturk ve Latife Hanımın iki ideal insan olduğunu anımsattı. Ozden İnonu Toker, ulu onder Ataturk ile Latife hanım arasındaki evliliğin kısa surmesini şoyle değerlendirdi:
"İKİ İDEAL İNSANIN KARI KOCA OLARAK YAŞAMASI ZOR"
"Biz İstanbul?a gittiğimiz zaman, annem Latife Hanım?ın elini opmeye gotururdu. Her zaman icin Ataturk?un eşi olarak saygı gordu ve kendisi de hep bu şeklini muhafaza etmesini bildi. Tabii ?niye olmadı, niye bu iş yurumedi? diye hep merak edilir. Annem ve babam icin de buyuk bir uzuntu teşkil etti. Cunku hep umit ettiler ki, Ataturk?un de kendileri gibi mutlu bir evliliği, yuvası olur diye. Annem, Latife Hanımı cok beğenirdi. Cunku son derece bilgili, kulturlu, bir kac lisan bilen, cağdaş yaşama hazır, kadın- erkek topluluklarına rahatca katılan, herkese soz yetiştiren bir insandı. Annem halbuki daha eski usul yetişmiş bir insan. Onun icin annem onu cok beğenirdi. Benim kendime gore bir izahım var. Bunların ikisi de hep birbirleriyle bir ideal olarak yani Latife Hanım Ataturk?u bir vatan kurtaran olarak gormuş. Ataturk de onu idealindeki Turk cağdaş kadını olarak gormuş. Ama işte iki idealin bir evde yaşaması, karı kocalık başka birşey. Onun icin boyle iki ideal insanın karı koca olarak yaşaması zor. Bu yuzden bence bu iş yuruyememiş. Annem ve babam ayrılmalarına cok uzulmuşler."
"BİZİM EVDE ORUC TUTULUR, NAMAZ KILINIR, KURAN OKUNUR"
Panale katılanlara bir doneme damga vuran babası İsmet İnonu ve annesi Mevhibe İnonu?yu de anlatma gereği duyan Ozden İnonu Toker, "Evimizde Ramazanlarda hep oruc tutuldu. Namaz kılındı, hala kılınıyor. Kuran?ı Kerim okundu, hala okunuyor. Bunların hepsi annemin babamın doneminde yapıldığı gibi, hala şimdi yapılmaya devam ediliyor. Mesela benim doğduğum odada, babamın baş ucunda duvarda ?Allah?ın dediği olur? yazardı. Annemin baş ucunda ise ?İlim en yuksek rutbedir? yazıyordu. Ben onların icinde gozlerimi actım ve babam onların icinde gozlerini yumdu. Bizim ailemiz boyle bir aile. Onun icin size kendi ailemizi anlatmak istedim" diye konuştu.