Halkcılık
Halk, belli bir zamanda belli bir devlette yaşayan insan topluluğudur. Halkcılık ise ulus icindeki ceşitli insan gruplarının yararına bir siyaset izlenmesi, halkı kendi kendini yonetmeye alıştırılmasıdır.
ATATURK "Bizim halkımız cıkarları birbirinden farklı sınıflardan değil, varlıkları ve calışmalarının sonucları birbirine lazım olan sınıflardan ibarettir." sozuyle Turk halkının menfaatleri birbiriyle catışan sınıflardan oluşmadığını belirtmiştir.
OZELLİKLERİYasa onunde eşitliği kabul eder. Halkcılıkta hicbir gruba, zumreye ayrıcalık yoktur. Ekonomik alanda halka ve develte yukumluluk getirir. Sınıf mucadelesini reddeder ve sosyal dayanışmayı ongorur. Cumhuriyetcilik ve milliyetcilik ilkesinin doğal sonucudur.
HALKCILIK DO?RULTUSUNDA YAPILAN İNKILAPLARAşar vergisinin kaldırılması Medeni Yasanın kabulu Kadınlara siyasi hakların verilmesi Kılık-kıyafet Yasası ve Soyadı Yasasının kabulu Tevhid-i Tedrisat Kanununun kabul edilmesi (eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması) Devlet okullarının acılması Toprak reformu ile koyluye toprak dağıtılması Halkevlerinin acılması Tekke ve zaviyelerin kapatılması 1934 yılında cıkartılan bir kanunla toplumsal sınıflar ve ayrıcalıkları belirten unvanların kaldırılması en cok halkcılık ilkesi ile ilişkilidir.
Eğitimin yaygınlaştırılması halkcılık ilkesinin gereğidir.
Halkcılık
Türkiye, Osmanlı ve Mustafa Kemal Atatürk0 Mesaj
●11 Görüntüleme
-
22-07-2022, 03:32:11