• 21-07-2022, 18:42:10
    Hazırlanışı ve Uygulanması Acısından Osmanlı'dan Cumhuriyet'e İlkoğretim Programları(1913-1968)

OZET
    Turkiye?de ilkoğretim, II.Meşrutiyet oncesinde sıbyan mektebi olarak bilinen
    ve ağırlıklı olarak din eğitimi veren mahalle mekteplerinde yapılmaktaydı. Bu okulların mufredat programları daha cok cocukların dini yaşayışları icin gerekli bilgi ve becerileri icermekteydi. II.Meşruiyet doneminde modern anlamda ilkoğretim mufredat programları yapılmaya başlanmış, milliyetcilik ve modernleşme akımlarına paralel bir gelişme sureci icine girilmiştir. II.Meşrutiyet doneminin başlarında imparatorluğu dağılma surecinden kurtarmak amacıyla benimsenen ?Osmanlıcılık? akımı, yine bu donemde buyuk taraftar bulan ?Milliyetcilik? akımı yanında Balkan Savaşları?nda alınan yenilgi ilkoğretim mufredat programlarını şekillendirmede etkili
    olan faktorlerdir. Cumhuriyetle birlikte modernleşme sureci hızlanarak devam etmiş ve laik bir duzleme doğru gidilmiştir. Cumhuriyetin kurucu kadrolarının benimsediği ?milli ve laik eğitim? prensibi bu yıllarda ilkoğretim mufredat programlarına aynen yansımıştır. 1930?lu yıllarda C.H.P.?nin parti-devlet birliği tarzındaki yonetim anlayışıyla devletin butun kurumlarına hakim olması dolayısıyla bu yıllarda hazırlanan programları bu anlayışın izlerini barındırmıştır.Cok partili donemde,Turkiye?de ve dunyada yaşanan değişim ilkoğretim programlarını etkilemiştir.Bu donemde, siyasal iktidarın el değiştirmesi ve hukumetlerin kurduğu uluslararası ilişkiler ilkoğretim programlarının şekillenmesinde etkili olmuştur. İncelenen sureclerdeki ilkoğretim ders kitapları ve oğretmen yetiştirme yine aynı paralelde bir gelişme gostermiştir.

Link:

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.