• 21-07-2022, 18:41:38

ONSOZ
    Bu calışma Kıbrıs Turk Toplumunun ekonomik ve sosyal sorunlarını ortaya koymakla birlikte, Enosis?e karşı verilen mucadeleyi ve Kıbrıs Turku?nun Anadolu Kurtuluş Savaşı?na bakışını ortaya koyan bir araştırmadır. Daha once konuyla ilgili makalelerden oteye gitmeyen bir takım yayınlar neşredilmiştir; fakat hicbirisi konuyu bu denli geniş kapsamlı incelememiştir. O nedenle hazırladığım tezi, soz konusu alanda ilk ciddi ve kapsamlı araştırma niteliğinde değerlendiriyorum.
    Araştırmada yararlanılan gazeteler Kıbrıs Turk Milli Arşivi?nde kısmen mevcut olmakla birlikte araştırmanın ana konusunu oluşturan Milli Mucadele donemi gazeteleri maalesef Kıbrıs Turk Milli Arşivi?nde tam koleksiyonları bulunmamaktadır. Bunlardan Doğru Yol Gazetesi?nin belli sayıları Sayın Harid Fedai?nin ozel arşivinde, Soz gazetesi Sayın Prof. Dr. Yavuz Remzi Ozoran?nın ozel arşivinde mevcuttur. Diğer adı gecen gazeteler Kıbrıs Turk Millî Arşivi?nde bulunmaktadır.Araştırmada Kıbrıs?ın Osmanlı Turkiye?sinden ayrılış tarihi 1878?den 1922 yılının sonuna kadar Adada yaşayan Turklerin sosyal, ekonomik ve siyasi yapısı Kıbrıs Turk basını gozuyle ele alınıp incelenmiştir. Elbette bu araştırmanın eksiksiz olduğu soylenemez. Bahsi gecen gazetelere ulaşmak ve konuyla ilgili inceleme yapmak bazı gucluklere neden olmuştur. Bu gazetelerin Kıbrıs Turk Milli Arşiv?inde bulunmayışı ilgili konuda araştırma yapan veya yapacak olanlar icin onemli bir sorun olmuştur.
    Ozellikle kişilerin ozel arşivlerinde bulunan gazetelerin incelenmesi ciddi guclukleri beraberinde getirmiştir. Bununla birlikte mumkun olduğu kadar bu eksiklik araştırma suresince giderilmeye calışılmış ve konuları aydınlatacak yeteri kadar gazeteye ulaşılmıştır. Tabiîdir ki bu durum araştırmanın eksiksiz olduğu anlamına gelmez. Bu calışmanın alanında bir ilki teşkil etmesi nedeniyle eksikliklerin hoş goruyle karşılanmasını umit ediyorum.
    Bu araştırmada maddi ve manevi yardımlarını esirgemeyen aile bireylerine, araştırma boyunca fikirleri ile yol gosteren Danışman Hocam Prof. Dr. Bayram Bayraktara, tarih bolumu oğretim uyelerine, Kıbrıs Turk Milli Arşivi muduru Gokhan Şengul ve arşiv calışanlarına teşekkuru bir borc bilirim.

Link:

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.