• 21-07-2022, 18:02:22
    https://forumla.net/

Bizim klasiğimiz var mıdır? Hangi yazarımızın eserine klasik desek yakışır? Zaman zaman bu soruyu tartışırız. Klasik sıfatının iki anlamını goz onune alalım. Bunlardan biri ornek olmak, başka yazarlar icin bir mukemmellik orneği. Oteki, zamanın suzgecinden değerini yitirmeden gecmek, diri kalmak. Klasiğin eski Yunan ve Latin edebiyatına bağlanmak gibi bir anlamı da var. Ama bu bizim edebiyatımıza uygulanamaz.

Yalnız dili ile değil, bize sunduğu şiir yukunun ağırlığı ve dunya goruşunun eskimemesi ile de mukemmellik orneği olan bir klasiğimiz vardır. Bu sanat eri, ustelik, yedi yuz yıl gibi uzun bir zamanın suzgecinden gecerek, eskimeden, değerinden hicbir şey yitirmeden bize kadar gelmiş. Klasik demek Yunus Emre'ye yakışır. Bizim, belki de, tek klasik eserimiz Yunus Emre'nin şiiridir. Yunus Emre anlayışı, bizimkinden biraz değişik de olsa, Burhan Umit Toprak ''Onun divanı bizim Divinia Commedia'mızdır'' derken haklı. Yunus Emre de, kendi şiirinin olmezliğinin bilincinde; diyor ki: ''Her gun yeni doğarız bizden kim usanası.''

Gul Alırım Gul Satarım
    Ben dost ile dost olmuşam
    Kimseler dost olmaz bana
    Munkirler bakar guluşur
    Selam dahi vermez bana
    Ben dost ile dost olayım
    Olmezden evvel oleyim
    Canımı kurban vereyim
    Dunya baki kalmaz bana
    Ben aşık-ı bicareyim
    Baştan ayağa yareyim
    Ben bir deli divaneyim
    Aklım da yar olmaz bana
    Kimseler bilmez halimi
    Aşk odu yaktı canımı
    Secmezem soldan sağımı
    Namus u ar olmaz bana...
    (Kitabın İcinden)

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

(alıntıdır)