https://forumla.net/
Bizim klasiğimiz var mıdır? Hangi yazarımızın eserine klasik desek yakışır? Zaman zaman bu soruyu tartışırız. Klasik sıfatının iki anlamını goz onune alalım. Bunlardan biri ornek olmak, başka yazarlar icin bir mukemmellik orneği. Oteki, zamanın suzgecinden değerini yitirmeden gecmek, diri kalmak. Klasiğin eski Yunan ve Latin edebiyatına bağlanmak gibi bir anlamı da var. Ama bu bizim edebiyatımıza uygulanamaz.
Yalnız dili ile değil, bize sunduğu şiir yukunun ağırlığı ve dunya goruşunun eskimemesi ile de mukemmellik orneği olan bir klasiğimiz vardır. Bu sanat eri, ustelik, yedi yuz yıl gibi uzun bir zamanın suzgecinden gecerek, eskimeden, değerinden hicbir şey yitirmeden bize kadar gelmiş. Klasik demek Yunus Emre'ye yakışır. Bizim, belki de, tek klasik eserimiz Yunus Emre'nin şiiridir. Yunus Emre anlayışı, bizimkinden biraz değişik de olsa, Burhan Umit Toprak ''Onun divanı bizim Divinia Commedia'mızdır'' derken haklı. Yunus Emre de, kendi şiirinin olmezliğinin bilincinde; diyor ki: ''Her gun yeni doğarız bizden kim usanası.''
Gul Alırım Gul Satarım
Ben dost ile dost olmuşam
Kimseler dost olmaz bana
Munkirler bakar guluşur
Selam dahi vermez bana
Ben dost ile dost olayım
Olmezden evvel oleyim
Canımı kurban vereyim
Dunya baki kalmaz bana
Ben aşık-ı bicareyim
Baştan ayağa yareyim
Ben bir deli divaneyim