“Bu calışmamızda Amerikan, İngiliz ve Fransız ortak sermayesiyle kurulmuş olan İstanbul Telefon Şirketi’nin Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’da uygulamaya koyduğu istihdam politikaları hakkında yazılmış ilginc bir hikÂye bulacaksınız.

1913 yılında İstanbul Telefon Şirketi’nin santral memureliği icin verdiği ilanlara Kadınlar Dunyası dergisi cevresinin olağanustu ilgi gostermesiyle, Musluman Osmanlı kadınlarından daha cok gayri-Muslim kesimin kadınlarını bu işe layık goren Telefon Şirketi’nin onlara direnişi ve buyuk mucadelelerin sonucunda yedi Musluman kadınının işe alınmasının bir hikÂyesi.

Bu kitap aslında, basit bir işe alma-almama olayının derinlemesine bir analizi. Osmanlı kadınlarının tarihi uzerine yazılmış pek cok kitapta bile doğru durust yer almayan, “mikro,” yani tek cumle ile ozetlenebilecek kadar kucuk bir olayın ayrıntılı bir şekilde incelenmesiyle elde edilmiş “makro” bir calışma.
Calışma hayatına atılmak isteyen Musluman Osmanlı kadınlarının iş bulmakta karşılaştıkları guclukleri incelemek amacıyla hazırladığımız bu kitapta, telefonun İstanbul’a gelişinin hikÂyesini, İstanbul Telefon Şirketi’nin kuruluş oykusunu, telefon santral memurelerinin calışma koşullarını, şirketin santral memureleri almak icin verdiği ilanlara Kadınlar Dunyası dergisi cevresinin gosterdiği buyuk ilgiyi ve bu cevrenin adayı olan Ayşe Bedr OsmÂn Hanım ve arkadaşlarının Musluman Osmanlı kadınlarını işe almakta tereddut eden İstanbul Telefon Şirketi’ne karşı giriştikleri haklı mucadelenin ayrıntılarını okuyacaksınız.”

Akıl Fikir, 2014

ALINTIDIR

Gizli İçerik:
Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.