• 21-07-2022, 17:33:14
    #1







    Halil İbrahim Bulut - İslam Mezhepleri Tarihi, DİB Yayınları, Ankara 2016.

    Kuresel bir koye donuşmuş gunumuz dunyasında cereyan eden sosyal, siyasî ve dinî hadiselerin ozunu anlayabilmek icin, ceşitli ictihad farklarıyla ya da toplumsal eğilimler neticesinde ortaya cıkmış fırkaları ele alırken gunumuze kadar ceşitli değişikliklere uğrayarak gelen alt grupları da inceleyen bir Mezhepler Tarihi okuması yapmak gerekir. Son donemlerde Musluman halkların yaşadığı coğrafyalarda gelişen olaylar, gunumuzden mezheplerin oluşum sureclerine uzanan bir incelemeyi zorunlu kılmaktadır. Bu yonden, İslam Mezhepleri Tarihi, son zamanlarda alana kazandırılmış kapsamlı bir ders ve baş ucu kitabı mahiyetindedir. Prof. Dr. Halil İbrahim Bulut, İslam Mezhepleri Tarihi’nde, İslam’da hem kulturel farklılıklara sebep hem de siyasî yonden ceşitli tartışmalara konu olan ana mezhepleri, daha az bilinen ya da kulturel ve/veya politik olarak birbirine karıştırılan fırkalarıyla birlikte ele alırken itikÂdî ve amelî yonden duşunsel temellendirmelerini de birincil ve ikincil kaynaklar ile guncel literature dayanarak orneklerle aktarıyor. Bu calışmada mezhepler, oncelikle tarihî teşekkul surecleri icinde incelenirken her bir oluşumun temel umdeleri ayrı ayrı acıklanıyor. Ardından, Ehl-i Sunnet-i HÂssa (Selefiyye) ve Ehl-i Sunnet-i Âmme (MÂturidiyye ve Eş’ariyye) ile İmÂmiyye, Zeydiyye, İsmailiyye gibi mektepler ve BahÂîlik, Yezîdîlik gibi zaman icinde farklı nitelikler kazanarak yayılan oluşumlar ayrıntılarıyla, guncel akışta ve genel kulturde karıştırılabilen yonleriyle, benzerlikleriyle ve farklılıklarıyla acıkca ortaya konuyor.

    İnsanlık tarihi din mensupları arasında zamanla farklı goruş ve anlayışların ortaya cıktığına, kendi iclerinde gruplara ayrıldıklarına şahitlik eder. Yahudilik, Hristiyanlık ve diğer dunya dinlerinde olduğu gibi, Muslumanlar arasında da birtakım gerekcelere binaen kacınılmaz bir şekilde fırkalaşma hadiseleri olmuştur. Muslumanlar arasında ortaya cıkan bu zumreleşme faaliyetlerini İslam Mezhepleri Tarihi bilim dalı konu edinmektedir. Bu bilim dalı, gecmişte ortaya cıkmış ve gunumuzde yaşamakta olan mezhep, akım ve cemaatleri tarafsız bir bakış acısıyla inceler. Onun hedefi; soz konusu tarihî ya da guncel dinî akım ve grupların tarihini, sosyal ve siyasi temellerini ortaya koymak; dinin temel metinlerini nasıl anladıklarını ve bunların pratiğe nasıl doktuklerini tasvirî bir tarzda acıklamaya calışmaktır. Temel İslÂmî ilimler arasında onemli bir konuma sahip olan İslam Mezhepleri Tarihi branşı, sadece gecmişte ortaya cıkan fikir ve akımlarla ilgilenmekle kalmaz; bunların gunumuzdeki durumlarını konu edindiği gibi, yeni ortaya cıkan dinî ve siyasi icerikli akımları da araştırır. Bu yonuyle İslam Mezhepleri Tarihi, diğer İslÂmî ilimlere nasip olmayacak şekilde gunumuz dunyası, yaşayan insan ve toplumlarla ilgilenir. Bir diğer ifade ile bu bilim dalı tarihî olduğu kadar guncel bir bilim dalıdır.
    Kitabın giriş kısmı biraz uzun tutulmuş; mezhepler tarihinin tanımı, amacı ve metodu, temel kavramları, klasik kaynaklar ve bunların ozellikleri, mezheplerin tasnifi, İslam duşuncesinde ilk ihtilaflar ve mezheplere ayrılmaya sebebiyet veren faktorler gibi bu sahanın temel meseleleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Konular işlenirken buyuk olcude aynı plana bağlı kalınmaya calışılmış; mezhebin isimlendirilmesi, teşekkul ve tarihî sureci, temel inanc ilkeleri, İslam duşuncesine katkıları ve gunumuzdeki durumu gibi ana başlıklar altında objektif bilgiler verilmeye gayret edilmiştir.


    **Yukleme bana ait.

    Format PDF. Boyut (7.57 MB). 583 Sf.

    ISBN: 9789751965028

    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.