• 21-07-2022, 16:27:55

Mehmet Demirtaş - Osmanlıda Fırıncılık 17.Yuzyıl, Kitap Yayınevi, İstanbul 2008.

Osmanlıda ekmekci esnafı cok onemliydi. Musluman Arnavutlar ve Hıristiyan Ermeniler coğunluktaydı. Musevi fırıncı yok denecek kadar azdı. Saray fırınları, ordu fırınları, imaret fırınları, konsolosluk fırınları, halk fırınlarında turlu ceşit ekmek cıkarılırdı. Devlet, esnafı sıkı denetler, mîrî ambarları surekli dolu tutar, darlık zamanında fırıncılara buğday veya un dağıtırdı. Bazı fırıncılar, ekmeğin gramajını gayri kanuni olarak duşurerek haksız kazanc elde etmeye calışırlardı. Una mısır, arpa, darı unu karıştırarak standartlara aykırı uretim yapanlar; tartı aletlerini damgalamadan kullananlar; kendi yetkileri dahilinde olmayan mamulleri uretip satanlara sıkca rastlanırdı…18. yuzyılda esnaf teşkilatında koklu değişiklikler yapılmasını gerektiren bozulmalar soz konusuydu. Mehmet Demirtaş, Yuzuncu Yıl Universitesi Eğitim Fakultesi Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda oğretim uyesi. Van Golu Havzası-Van-Bitlis adında, İngilizce ve Almancaya da cevrilmiş bir kitabı ve ceşitli dergilerde makaleleri yayınlandı.

**Yukleme bana ait..

Format PDF. Boyut. (7.97 MB) 230 Sf.

ISBN: 9786051050027

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.