Kemal Beydilli - Turk Bilim ve Matbaacılık Tarihinde Muhendishane, Muhendishane Matbaası ve Kutuphanesi (1776-1826), Eren Yayıncılık, İstanbul 1995.
Turk bilim ve matbaacılık tarihimizde Muhendishane, Muhendishane Matbaası ve Kutuphanesi'ni ele alan bu etraflı calışma, uzun yıllar suren zorlu bir araştırma ve mesainin mahsulu olarak ilim alemimize takdim edilmektedir.
Bu calışmada incelenen konular şimdiye kadar ele alınmamış ve arşiv malzemelerine dayanılarak işlenmemiştir. Muteferrika'dan sonra matbaacılık tarihimiz, Muhendishane'de kurulan matbaa, bunun hangi tarihte kurulduğu, nereye ne zaman taşındığı ve nasıl bir faaliyet yoğunluğu veya ataleti icinde bulunduğu, basılan kitaplar ve bunların listeleri, kac adet basıldıkları, maliyet ve satış fiyatları; Muhendishane Kutuphanesi ve burada mevcut bulunan tum kitapların, alet ve edevatın tam listeleri ve buralarda calışanlar; Muhendishane'deki hocalar, eğitim goren talebeler, verilen dersler ve eğitim mufredatı, bunlara dair nizamları ve kanunnameleri; kutuphanenin hafız-ı kutupleri, basılan eserlere emeği gecen matbaadaki elemanlar, eserleri hazırlayan san'atkarlar, matbaanın riyasetinde bulunan mudurleri, mu'ellifler, mutercimler, butun bunların hizmetleri karşılığı aldıkları maaşları, tayin ve vazifeden ayrılma tarihleri ve o devirde hemen her işe koşulan az sayıdaki muhendisleri, bunların muhendislik ve mutercimlik de dahil olmak uzere, ifa ettikleri ceşitli hizmetler, bu calışmanın yalnızca arşiv belgelerine dayanılarak cıkartılan bilgileri dahilindedir.
*Not..Cift sayfa.
**Yukleme bana ait..
Format PDF. Boyut. (20.5 MB) 550 Sf.
ISBN: 9789757622314