Ozlem Kumrular - Yeni Belgeler Işığında Osmanlı-Habsburg Duellosu, Kitap Yayınevi, İstanbul 2011.
Elinizdeki kitap 16. yuzyılda Osmanlı-Habsburg ilişkilerinin Avrupa’yı nasıl şekillendirdiğine tanık olmanız icin dunyanın dort bir yanına dağılan belgeleri bir araya getiriyor. Simancas Arşivi’nden cıkan bir belgeyle gun ışığına cıkmaya başlayan bir olay Napoli’de ya da Tunus’ta unutulmuş bir kutuphanenin, unutulmuş bir rafından cıkan bir kitabın verdiği ayrıntılarla cozulmeye devam ediyor. Haberler (avisos), elci raporları, Venedik balyoslarının duzenli olarak tuttukları ve donuşte Senato’ya sundukları raporlar (relazioni), kilisenin basıp dağıttığı antipropaganda icin kullanılan kitapcıklar, vakayinameler; Cebelitarık’a yapılan saldırı (1540) zamanında tutulan gunlukler; hukumdarlar, buyukelciler, elciler, kral naipleri, valiler ve din adamları cemberinde dolaşan mektuplar; sınırlar arasında gidip gelen casuslar, tuccarlar, kucuk din adamları gibi kişilerin yazılı ya da sozlu olarak verdikleri haberler bu doneme ışık tutuyor. Habsburg buyukelcilerinden Mendoza, 1550’de Bohemya kralına gonderdiği mektupta kendisine bu haberleri neden telaş icinde ilettiğini acıklarken şoyle diyor: “Her zaman olduğu gibi, haberler tarihten bir masal yaratmaya kalkmasınlar diye size bunları bildirmeyi uygun gordum.” Bu kitapta da “tarihten masal yaratmaya kalkan” haberlere alternatif bilgiler bulacaksınız. Ozlem Kumrular Bahceşehir Universitesi oğretim uyesi. 16. yuzyıl Avrupa-Osmanlı ve Akdeniz tarihi, İspanyol ve İtalyan paleografisi, imgebilim, marjinal sosyal gruplar, Turk korkusu, İslam korkusu, pikaresk roman ve toplum uzerine calışıyor. Turk Korkusu, Sultan’ın Mutfağı başta olmak uzere on beş kitabın yazarı.
**Yukleme bana ait.
Format PDF. Boyut (4.33 MB). 281 Sf.
ISBN: 9786051050706