Mehmet Sinan Birdal - Kutsal Roma İmparatorluğu ve Osmanlı Kuresel Emperyal İktidardan Mutlakıyetci Devletlere, İletişim Yayınları, İstanbul 2017.
Osmanlı ve Kutsal Roma imparatorluklarını kurumlar, idari sistem, siyasi meşruiyet, dış siyaset ve hukuki teşkilatlanma gibi başlıklar altında mukayeseli olarak inceleyen Mehmet Sinan Birdal tarih sosyolojisinin ampirik cercevesini genişlettiği gibi iki imparatorlukta yaşanan değişimler hakkında guclu bir kavramsal-teorik acıklama sunuyor. Titiz araştırmacılığını ozcu yaklaşımlara mahsus kavram ve kategorilerden kacınan bir nesnel bakışla takviye eden Birdal’ın bu calışması Turkcede Kutsal Roma İmparatorluğu’yla ilgili yapılmış ilk karşılaştırmalı analizlerden biri olma ozelliğini taşıyor.
“Emperyal bir devletin devletler sistemindeki performansı ele alındığında hangi değerler veya dunya goruşleri one cıkar? Orta ve Doğu Avrupa’da 16. yuzyıldan 18. yuzyıla hukum suren Habsburg ve Osmanlı hanedanları karşılaştırmalı bir vaka incelemesi icin elverişli orneklerdir zira her ikisi de tarihte despotik yonetimin paradigmatik ornekleriydi. Bu iki devlette baş gosteren meşruiyet sorunu değişim sureclerini acıklamaya donuk varsayımları doğrular nitelikte kanıtlar sunar. (...) Esasen bir tarih sosyolojisi projesi olan bu araştırmada başarılı bir dış siyasete (hem savaşa hem de diplomasiye dayanan) sahip olmanın onkoşullarının Ortacağ imparatorluklarında ve 17. yuzyılın teritoryal devletlerinde farklılaştığı ortaya konulmaktadır.”
**Yukleme bana ait.
Format PDF. Boyut (3.80 MB). 283 Sf.
ISBN: 9789750522154