Hulya Adak - Halide Edib ve Siyasal Şiddet Ermeni Kırımı Diktatorluk ve Şiddetsizlik, İstanbul Bilgi Universitesi Yayınları, İstanbul 2016.
Halide Edib, duşunce ve edebiyat dunyamızda daha cok yazar ve romancı olarak tanınır. Diğer yandan onun ozellikle Milli Mucadele donemindeki "asker" kimliği; daha sonra hakkında yapılmış olan "resmi" suclamalara rağmen, yine de Cumhuriyet'in kalıplaşmış resmi oğretisinde bir ovunc vesilesi olarak sunulur. Onu tartışmalı kimliği uzerinden, bir adım daha atarak değerlendirenler ise Halide Edib'i Turk modernleşmesinin oncu kadınlarından biri olarak gorurken; Milli Mucadele doneminde savunduğu goruşlere ve belirli noktalarda aldığı tavırlara gore de reddeder. Onun yurtdışında iken Kemalizme karşı yonelttiği eleştiriler ve ozellikle "aptalca" bulduğu şapka devrimi haric yapılan devrimlerin tumunu destekleyen ama bunları demokratik ve liberal ortamda değil diktatorce yapılmasını eleştiren goruşleri, donemin Gazi Paşa başta olmak uzere kimi yoneticilerini de fazlasıyla rahatsız eder. Hulya Adak, Halide Edib ve Siyasal Şiddet adlı bu calışmasında ise tum bilinen ve genel olarak kabul goren goruşlerin dışına cıkarak "ezber bozucu" bir bakış acısıyla bambaşka bir Halide Edib portresi ciziyor. Adak, bunu "Ermeni Kırımı", "Diktatorluk" ve "Şiddetsizlik" gibi bir anlamda netameli sayılan konu ve kavramlar uzerinden yaparken, Halide Edib'in ceşitli eserlerinde dile getirdiği goruşlerini, hayatının değişik aşamalarında farklı zaman ve mekÂn kavramlarına bağlı olarak değişebilen ikircikli tavır ve goruşlerini de eleştirel bir bicimde yorumlayarak carpıcı sonuclara ulaşıyor. Ayrıca Hulya Adak bu incelemeyi yorumlarken, Halide Edib'in siyasi duşuncelerini farklı turlerle (roman, otobiyografi, seyahatname, absurt tiyatro vb.) nasıl ifade ettiğini ve aynı zamanda ciftdilli bir yazar olarak değişik alanlarda yazarken, ifade edişinde gorulen "bicim değiştirmiş" kavramsal oğeleri ele alıyor. Ozellikle Osmanlı doneminde Ermeni Kırımı uzerine yazdıklarıyla Anglosakson okurlar icin yazdıkları arasındaki farklara değiniyor. Sabancı Universitesi oğretim uyesi olan Hulya Adak, gercek anlamda "ezber bozacak" bu calışmasında; hayatı boyunca hep "başa gureşmiş" bir aydın olan Halide Edib Adıvar'ın entelektuel ve siyasal bir kişilik olarak ne kadar karmaşık ve zor bir karaktere sahip olduğunu da ortaya koyuyor. Hulya Adak, bu kitabında uzmanı olduğu ve akademik kariyerinde onemli bir yer ayırdığı Halide Edib'e ne kadar ciddiyetle, onemseyerek yaklaştığını gozler onune seriyor.
Yrd. Doc. Dr. Erol Koroğlu, Boğazici Universitesi
(Tanıtım Bulteninden)
**Yukleme bana ait..
Format PDF. Boyut. (4.77 MB) 207 Sf.
ISBN: 9786053993650