• 19-07-2022, 22:38:33
    #1







    Edward Hallett Carr - Yirmi Yıl Krizi (1919-1939), İstanbul Bilgi Universitesi Yayınları, İstanbul 2010.

    "Buyuk Savaş"ın ardından imzalanan Versay Antlaşması'ndan yirmi yıl iki ay sonra Avrupa tekrar buyuk bir savaşa girdi. İki dunya savaşı arasında bu kadar kısa sure olmasının sebebi, Birinci Dunya Savaşı'nın ardından kurulan barışın kırılgan olmasıydı. Versay Barış Antlaşması surekli bir barış sağlayabilecek nitelikte değildi. Savaş cıkınca, felaketin sorumluluğunu bir grup insanın hırslarının ve kibrinin uzerine yıkmak oldukca kolay, fakat geleceğin barışını kuranlar icin, iki dunya savaşı arasındaki yirmi yıl uzerine duşunmek, bu donemdeki barış kavramını sorgulamak cok onemli. İstikrarlı bir barış sağlayabilmek icin, taraflar arasındaki dengelerin daha hassas bir bicimde kurulması gerekiyor.

    E.H. Carr, geleceğin barışını kuranlara adadığı bu kitabında iki dunya savaşı arasında gecen yirmi yılı farklı değerlendiriyor. Hem gercekci hem de utopyacı yaklaşımları eleştiren Carr, uluslararası dengelerin ele alınmasında nasıl bir perspektif geliştirebileceğimizi tartışıyor. Uluslararası siyaset biliminin henuz ayrı bir disiplin olarak ele alınmadığı bir donemde yazılan ve Fred Halliday’ın
    “Yazılmaya başlandığı gunden itibaren olayları yakından takip eden Yirmi Yıl Krizi, uluslararası ilişkilerin bugunku tartışmalarıyla yakından ilişkili. Bir yanda dar ufuklu gercekci yaklaşımı, diğer yanda temelsiz utopyacılığı eleştiren Carr’ın savları yapacağımız analizler icin vazgecilmez. Carr’ın kitabı, geleceğe, 21. yuzyıl dunyasına verilmiş bir cevaptır.” cumleleriyle değerlendirdiği bu kitap uluslararası siyaset bilimini ayrı bir calışma alanı olarak kuran temel bir kitap niteliğinde.


    **Yukleme bana ait.

    Format PDF. Boyut (3.09 MB). 349 Sf.

    ISBN: 9786053991618

    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.


    Alternatif Link:
    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.