• 19-07-2022, 22:34:07
    #1







    Kemal H. Karpat - İslam'ın Siyasallaşması, İstanbul Bilgi Universitesi Yayınları, İstanbul 2010.

    İslam'ın Siyasallaşması, Turkiye'nin yetiştirmiş olduğu en onemli bilim adamlarından olan; yıllarca calışmalarıyla ulkemizin siyaset ve sosyal bilimlerine katkılarda bulunmuş Kemal H. Karpat'ın, kendi ifadesiyle ''mesleki hayatı boyunca zihninde yoğurduğu'' en kapsamlı eseridir.

    Yazar kitapta, Osmanlı Devleti'nin başlangıcından cokuşune kadar gecen surecte siyasal ve sosyo-kulturel değişimleri ele alırken; İslam'ı hem toplumun varlığını korumaya yonelik bir kimlik hem de kulturel gelişmesine, ozunu kaybetmeden değişmesine yardım eden, bu anlamda katkılarda bulunan bir olgu olarak irdeliyor.

    Eserde, ozellikle imparatorluğun son donemlerinde II. Abdulhamid'in dış siyasetinin devletin butunluğunu korumaya yonelik anlayışına, eğitim sisteminin yeniden bicimlendirilmesine, saltanatın siyasi gucunun arttırılmasına yer verilmiştir. Karpat, padişahın son saltanat yıllarında ortaya cıkan değişimlerle birlikte, istibdata yonelik eylemlerin nasıl bir rejim değişikliğine ve hurriyet ozlemlerine kaynaklık ettiğini de geniş bir duşunsel cerceve icinde incelemektedir.

    İslÂm’ın Siyasallaşması, Turkiye’nin yetiştirdiği en kıymetli bilim adamlarından; yıllarca yaptığı calışmalarla ulkemizin siyaset ve sosyal bilimlerine muhim katkılarda bulunmuş Kemal H. Karpat’ın kendi ifadesiyle “meslekî hayatım boyunca zihnimde yoğurduğum” dediği en onemli eseridir.

    Kitapta, bilhassa imparatorluğun son donemlerinde II. Abdulhamid’in dış siyasetinin devletin butunluğunu koruyucu anlayışına, eğitim sisteminin yeniden bicimlendirilmesine, saltanatın siyasi ve sosyal gucunun attırılması icin yapılan calışmalara yer verilmiştir. Karpat, padişahın saltanatının son yıllarında yaşanan değişmelerle birlikte, istibdata yonelik hareketlerin nasıl bir rejim değişikliğine ve “hurriyet”, “eşitlik” ve “kardeşlik” ozlemlerine kaynaklık ettiğini de geniş bir bakış acısıyla analiz etmektedir.
    Gunumuzde Turkiye’de yaşayan Turklerin coğunluğunun “orta yolda”, modernist, ilerici ve demokrat olduğunu soyleyen, fakat aynı zamanda dinin emirlerine uysun ya da uymasın Musluman olduklarını savunan Kemal H. Karpat, bu calışmasında, Turkiye’de modernlik, demokrasi ve İslÂm’ın birbiriyle catışan değil, birbirini tamamlayan kavramlar olduğuna dikkatleri cekmektedir.

    “Osmanlı İmparatorluğu’nun dunya sistemine dahil olduğu 19. yuzyılda kapitalizmin imparatorluk uzerine etkilerini de ele alan bu kitap, donemin ekonomisi ve toplumunu temel alan birinci sınıf bir entelektuel tarih calışmasıdır.”

    Feroz Ahmad

    “Kemal Karpat bu kitapta, Osmanlı İmparatorluğu’nun İslÂm ve modernite arasında surdurduğu olumcul ve baki donuşumu butunluklu bir şekilde resmeden bilindik yaklaşımın aksini gostermekle kalmıyor, bu değişimin 19. yuzyıl ve erken 20. yuzyıl boyunca nasıl gercekleştiğini derinlikli bir tahlilden geciriyor; devletin inşası, İslÂm’ın siyasallaşması ve geleneğin keşfini ustaca cozumluyor.”

    M. Şukru Hanioğlu


    **Yukleme bana ait..

    Format PDF. Boyut. (8.75 MB) 910 Sf.

    ISBN: 9789756857588

    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.